La trei luni după ce a respins încheierea unui protocol între Primărie, proprietarul terenului de la Tricoul Roşu şi investitorul care intenţiona să ridice acolo mai multe blocuri, Consiliul Local Municipal a revenit asupra deciziei. În şedinţa extraordinară de luni, 30 octombrie, aleşii au decis să renunţe la intenţia exproprierii şi să aprobe unele „măsuri privind valorificarea potențialului urbanistic” al terenului de 2,5 hectare din zona Podgoria. Practic, s-a aprobat încheierea protocolului dintre Municipiul Arad, SC Europolis SRL (proprietar) și SC Residence Imobiliare Moț SRL (investitor) „în vederea realizării obiectivelor de utilitate publică: parc cu acces nelimitat, care să includă spații verzi, zone de agrement și promenadă, locuri de joacă, parcări, mobilier urban, ateliere de creație și zone de expunere grupuri statuare realizate de elevii de la Liceul de Artă sau de către alți artiști”.
În fapt, Primăria şi-a dat seama că nu dispune de cele aproximativ 10 milioane de euro de care ar fi avut nevoie pentru expropriere şi amenajarea unui parc pe întreaga suprafaţă a terenului, aşa că a reluat negocierile cu proprietarul şi investitorul. Şi, pentru ca acel teren să nu rămână în paragină, s-a convenit că e mai bine să-i permită dezvoltatorului imobiliar să construiască nişte blocuri (pe două laturi: vizavi de Banca Comercială şi în spate la Liceul de Arte) dacă proiectul său imobiliar va conţine şi câteva amenajări pentru comunitate, pentru oraş.
Nelămuririle aleşilor
Înainte de votarea proiectului de hotărâre, a luat cuvântul consilierul USR, Dorian Curcanu: „Noi, grupul USR, sprijinim orice investitor care doreşte să investească în oraşul Arad. În acelaşi timp, considerăm că orice construcţie trebuie realizată în locul potrivit. Prin urmare, nu considerăm oportună construcţia de blocuri în zona zero a oraşului – o zonă de extrem de mare importanţă –, nu considerăm că este necesar să aglomerăm şi mai mult zona Podgoria. De asemenea, reamintesc că CLM Arad a aprobat deja un PUZ de construcţie blocuri la aproximativ un kilometru, în zona Atrium Center, un PUZ care prevede construcţia de blocuri pentru aproximativ 5.000 de persoane. Prin urmare, noi nu considerăm oportun şi grupul USR Arad se abţine astăzi.”
Întrebată de către consiliera USR Daniela Săbău care e numărul de voturi necesar pentru ca proiectul să fie aprobat, Lilioara Stepănescu, secretarul municipiului Arad, a spus că e nevoie de majoritate absolută – 12 voturi „pentru” –, cu următoarele precizări: „Proiectul acesta nu pune în discuţie un efect translativ de proprietate, de dobândire sau de înstrăinare, ci doar de administrare a patrimoniului. În momentul în care se va pune problema majorităţii calificate va fi momentul în care se va face transferul dreptului de proprietate asupra terenului, cu amenajările aferente.”
De asemenea, alesul PSD Cosmin Buruc a întrebat-o pe Lilioara Stepănescu: „Dacă acest acord va fi reziliat de una dintre părţi, Consiliul Local va putea reveni cu o decizie expresă de expropriere a acestui teren? Nu intenţie de expropriere, cum a fost cea din 2021…” Secretarul municipiului Arad a răspuns: „Categoric, Consiliul Local poate adopta o hotărâre privind exproprierea imobilelor, pe baza unui studiu de fezabilitate, în temeiul Legii 255/2010. Din acel moment curg termene clare, prevăzute de lege, pentru efectul translativ de proprietate. Nimic nu-l împiedică pe Consiliul Local să procedeze astfel.”
Votul
Odată clarificate aceste aspecte, proiectul de hotărâre referitor la aprobarea unor măsuri privind valorificarea potențialului urbanistic al imobilelor înscrise în CF nr. 300697 Arad și CF nr. 300626 Arad, str. Nelu Aristide Dragomir nr.7 a fost aprobat cu 16 voturi „pentru” şi 7 abţineri (USR). „16 din 23… sunt şi două treimi, ca să fie doamna consilier liniştită” – a punctat primarul Călin Bibarţ, făcând aluzie la intervenţia Danielei Săbău.
„Cicatrice pe obrazul Aradului”
La finalul şedinţei CLM, edilul a luat din nou cuvântul pentru a le mulţumi aleşilor pentru vot: „Ştiu că a generat destul de multe discuţii subiectul de la Tricoul Roşu – şi acum, şi în comisii, şi data trecută. Vreau să înţelegem două aspecte. Nu se construieşte de mâine. Consiliul Local va mai avea de multe ori ocazia să-şi spună cuvântul pe acest subiect, pentru că e nevoie de PUZ acolo, până să ajungă la autorizaţii de construire şi la lucrări efective. Dar nici nu putem să rămânem aşa – nici înainte, nici înapoi –, într-un blocaj în care singurii care au de suferit sunt arădenii şi imaginea oraşului. Prin comparaţie, aveam o cicatrice asemănătoare în zona fostei fabrici CPL: de ani de zile, junglă, boschetărie… şi era un domeniu privat; totdeauna, Primăria spunea <nu e la noi>. Au început discuţiile la modul mai serios prin 2018-2019, despre ce se doreşte să se facă acolo, cum se doreşte… şi, după cum vedeţi, de-abia acum este ceva şi zicem că arată bine faţă de ce era. Prin comparaţie, la fel e şi aici: încercăm să deblocăm o situaţie ferm convinşi că, până la urmă, faţă de ce este acum, va fi un lucru frumos pentru oraş. Sigur, vor fi opinii pro, vor fi opinii contra, întotdeauna se poate mai bine, se poate mai frumos, mai ales când sunt unele noţiuni relative. Dar vă rog să priviţi lucrurile în contextul general în care se află şi România, şi Aradul, şi toată lumea, în care… da, dacă aveam în vistieria Primăriei zeci de milioane de euro, ne puteam permite să tot expropriem. Dar vom avea o bătălie grea şi cu Casa Sindicatelor; suntem încă în procese, dar dacă până la urmă rămâne că sunt proprietari pe acea clădire, voi veni cu propunere la dumneavoastră să expropriem acea clădire; cu sume foarte mari, mai mult ca sigur, şi acolo, în urma evaluărilor. Şi atunci, când avem de cântărit… dacă reuşim, cu o colaborare cu mediul privat, să obţinem ceva şi pentru comunitate, şi pentru oraş şi, evident, nu putem să le cerem să fie în pierdere… cred că e soluţia cea mai sustenabilă în momentul de faţă”.
Citește și:
Trimite articolul
XDar Primaria nu are 10 milioane de euro cat costa terenul asa ca ………….. !
-
Și nici nu a belit ochii când s-a înstrăinat .
De acord
Pana nu au peimit spaga cat au cerut nu au aprobat !
Lozinca lor e sa dam orașului cât mai mult asfalt și betoane.Se va vedea dacă va mai putea fi locuit de oameni.
de acord cu tine
Dupa ce ati distrus Paduricea, nici nu ne asteptam la altceva din partea voastra acolo, decat alte betoane.
primaria cand face un parc mai intai taie copacii, asa ca nu face nimic bun pentru noi!
Dorim un parc, domnilor aleşi!
“Multumiti” consilierilor / partidelor care au votat la alegerile locale ori … taceti!