Potrivit unui studiu al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), peste 73% dintre români au renunţat în 2010 să meargă la medic din cauza costurilor pe care le implică o astfel de vizită. Femeile au renunţat mai uşor la îngrijirea medicală de care aveau nevoie la un moment dat, 74,9% dintre respondente declarând că nu au consultat un medic specialist din motive financiare. De asemenea, 89,4% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani nu au mers la medic atunci când au avut nevoie.
Ce zic autorităţile
„Dacă aceste cifre ar fi reale, populaţia României s-ar fi înjumătăţit. Nu cred că astfel de informaţii sunt veridice, nu mi se pare deloc plauzibil aşa ceva” – susţine dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Arad. Aceeaşi idee o surprindem şi în declaraţia dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director al Casei de Asigurări de Sănătate: „73% din populaţie nu merge la medic din cauza costurilor? Nu cred că această informaţie e reală. Nu se justifică.”
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, jr. Constantin Cătană, este la fel de nedumerit de rezultatul studiului ARPIM: „Eu cred că stăm bine în privinţa prezenţei la medic. Se cumpără tot mai multe medicamente, iar acestea sunt eliberate tocmai în baza unor reţete prescrise de medic. Nu are cum să se justifice procentul de 73% la care se face referire.”
Cuvântul pacienţilor
Am încercat să aflăm de la câţiva arădeni care este atitudinea lor faţă de vizita efectuată la cabinetul medical. Îi sperie sau nu-i sperie eventualele costuri practicate de medici?
„Când e vorba de sănătatea mea, mai bine nu mănânc o săptămână şi mă duc la medic. Doar că trebuie să am încredere în medicul căruia mă adresez. Nu m-aş duce la cine se nimereşte şi nici nu aş alege medicul în funcţie de (re)numele clinicii unde lucrează. Sunt medici foarte buni şi la spitalul de stat, la care m-aş duce cu toată încrederea”, spune Adriana Tulcan (52 de ani).
„Nu mi-e groază de costul consultaţiei la medic, ci de costurile care urmează după aceea. E vorba de costul analizelor medicale – pentru că de cele mai multe ori nu le prinzi gratuite – sau de costul medicamentelor. La medicul specialist mărturisesc că nu mă duc, preventiv, pentru consultaţii de rutină, ci doar atunci când am o problemă destul de gravă pe care altfel nu o pot remedia” – explică Maria Ardelean (37 de ani).
„De fiecare dată când mă duc la medicul de familie, îmi fac dinainte programare şi nu trebuie să plătesc. Periodic, o dată la trei sau la şase luni, sunt nevoită să merg şi la medicul cardiolog, iar aici trebuie să plătesc 100 de lei consultaţia. E vorba de sănătatea mea, deci nu mă deranjează să plătesc” – opinează Cristina B. (79 de ani).
Adriana Tulcan: Când e vorba de sănătate, mai bine nu mănânc o săptămână şi mă duc la medic.
DIANA DUŢU
diana.dutu@informmedia.ro
Trei candidati pe trei posturi de medic, la Judetean
Citiți principiile noastre de moderare aici!