Nu e de glumă cu căldura din case. În plină iarnă riscăm să rămînem fără căldură, deși suntem buni platnici. Datoriile pe care CET SA le are față de furnizori sunt tot mai mari iar resursele financiare ale companiei sunt 0. Şi totuşi CET SA are de recuperat de la CET Hidrocarburi nu mai puţin de 85 milioane lei, bani suficienţi pentru a-şi plăti datoriile către furnizori. Aceşti bani însă nu mai există, par să se fi evaporat pe lungul drum al transportului căldurii de la CET la calorifer şi au devenit aşa numitele pierderi pe reţea.
Aşa cum am mai scris de multe ori în această iarnă, atât SNLO (fostul furnizor de cărbune) cât şi CFR Marfă au acţionat în judecată CET SA, au câştigat şi acum, sub ochii autorităţilor, se organizează licitaţii prin care bunurile sechestrate ale cet-ului arădean sunt scoase la vânzare.
Tot la sechestru se va ajunge şi în urma proceselor cu E ON Gaz şi Energomontaj, alte două societăţi faţă de care SC CET SA are datorii neplătite.
Pe 4 februarie e un nou termen limită, susţine liderul de sindicat din CET, Doru Lebădă după care se va intra în colaps. Un colaps care poate aduce frigul în casele abonaților la sistemul centralizat de încălzire al orașului. „Se discută că din 4 februarie vor fi blocate nu doar conturile SC CET SA ci și cele ale SC Hidrocarburi SA. Nu se vor mai putea plăti salarii și întreg sistemul va intra în colaps”.
Perspectiva cea mai sumbră vine însă dinspre furnizorul de gaz ( C Gaz & Energy Distribuție SRL ) unde factura restantă de 15 milioane lei ar putea stopa furnizarea gazului și implicit producerea căldurii.
Oricât de multe dezbateri și comisii de dialog social se vor organiza, oricât de mult vor da vina unii pe alții pentru situația în care s-a ajuns, lucrurile nu se vor rezolva decât cu bani. Pe care nici autoritățile locale și nici cele naționale nu sunt dispuse să îi dea, din diferite motive lipsite de relevanță pentru arădeanul care își plătește lună de lună factura de căldură și nu înțelege unde dispar banii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!