Relaţia dintre medicii de familie şi Casa de Asigurări de Sanatate (CAS) a ajuns în punctul culminant. Iar cei care au de suferit sunt oamenii, plătitorii de taxe, care oferă statului zece la sută din salariu pentru a avea acces la sistemul medical. Ca de fiecare dată, însă, statul rămâne dator cetăţenilor.
În data de 1 iunie a expirat contractul cadru dintre CAS şi medicii de familie, iar cel nou nu a fost semnat încă. Drept urmare, medicii nu mai au voie să prescrie reţete compensate şi nici bilete de trimitere către specialist. Rezultatul este unul crunt pentru oamenii de rând: dacă se îmbolnăvesc, vor trebui să îşi cumpere medicamente la preţ întreg, iar dacă au nevoie de un consult de specialitate, vor trebui să plătească taxa aferentă la medicul specialist.
Acest lucru a fost confirmat de către Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Arad (PMFA). Acesta spune că situaţia actuală este una deplasată, iar aceste probleme apar în fiecare an când vine vorba despre semnarea unui nou contract cadru. De cealaltă parte, reprezentanţii CAS replică scurt că medicii de familie nu eliberează reţete pentru că nu vor, nu pentru că nu pot. „Ei pot să semneze contractul cadru, dar refuză acest lucru. Există doctori care au venit cu documentele semnate şi au încheiat contractele, iar aceştia au dreptul să elibereze reţete”, spune Gheorghe Domşa, directorul CAS Arad.
La mulţi bani cu sănătate
Medicii de familie nu mai pot prescrie reţete compensate şi nici bilete de trimitere la specialist.
Pentru moment, medicii de familie spun că vor continua să consulte pacienţii, dar le vor explica situaţia şi îi vor ruga să înţeleagă faptul că nu pot să elibereze nici reţete şi nici biletele de trimitere către specialist.
Acte ilegale
Reprezentanţii medicilor de familie aduc şi argumente pentru faptul că nu vor mai avea voie să emită documentele cu pricina. Aceştia spun că le-a fost solicitat să semneze acte adiţionale la contractul cadru pe 2010. Dar spun că semnarea acestor acte ar fi fost ilegală deoarece nu pot fi adăugate adiţional documente la un contract expirat deja. „În continuare ne arătăm disponibilitatea pentru dialog real şi pentru dezamorsarea acestei situaţii nedorite de medicii de familie”, au ţinut să precizeze reprezentanţii doctorilor.
Medicii nu vor să semneze contractul cadru pe 2011 din cauza fondurilor tot mai mici primite de această ramură a sănătăţii. Ei susţin că, deşi în 2011, bugetul CAS a fost la fel ca în 2010, a îndreptat spre medicina de familie mai puţine fonduri decât anul trecut.
Răspunsul CAS
Acuzele dr. Dărăbanţiu la adresa Casei de Asigurări de Sănătate nu au rămas fără replică. Dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director general al CAS Arad, face următoarele precizări: „«Nu mai putem prescrie reţete şi bilete de trimitere pentru că nu avem contract cu CAS» e o afirmaţie cel puţin pe jumătate adevărată pentru că, de fapt, medicii de familie care spun acest lucru nu mai vor să aibă contract cu CAS. Deoarece nu sunt mulţumiţi de anumite prevederi din contract, ei refuză să semneze actele adiţionale pe care noi le-am trimis către ei. Prin faptul că nu vor să semneze contractul cu CAS, că nu vor să scrie reţete şi nu vor să scrie bilete de trimitere, aceşti medici nu fac decât să se răzbune pe pacienţii lor” – punctează dr. Domşa.
Preşedintele-director al CAS Arad susţine, însă, că nu toţi medicii de familie refuză semnarea contractelor: „Au venit mai mulţi medici de familie din municipiu, cu actele adiţionale semnate. În judeţ nici nu se pune problema pentru că medicii de acolo sunt serioşi şi îşi respectă pacienţii. Şi în Arad, marea majoritate îşi respectă pacienţii, dar este un nucleu dur care doar zice că îşi respectă pacienţii când, de fapt, se răzbună pe ei”.
Sunt medicamente
Dr. Gheorghe Domşa nu acordă o importanţă prea mare situaţiei expuse de preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Arad pentru că – spune şeful CAS – „am verificat la farmacii şi am aflat că s-au eliberat medicamente pe baza reţetelor prescrise de medicii de familie, la fel cum şi la medicii specialişti s-au prezentat pacienţi cu bilete de trimitere scrise de medicii de familie.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!