ARAD. Parcul 23 August din Micălaca a intrat în reamenajare. Primarul Gheorghe Falcă a verificat miercuri stadiul lucrărilor, care, la final, vor scoate parcul din mizeria în care ajunsese.
„În urmă cu doi ani am avut o întâlnire cu reprezentanţii Parlamentului de la Budapesta, unde s-a enunţat posibilitatea atragerii şi utilizării de fonduri nerambursabile pentru amenajarea unei părţi din acest parc”, a declarat miercuri primarul Gheorghe Falcă aflat într-o vizită de lucru în parcul 23 August din Micălaca, cel mai mare parc din municipiu – exceptând faleza Mureşului. Astfel, s-a amenajat, printr-un proiect transfrontalier care i-a avut ca parteneri, alături de partea maghiară, pe reprezentanţii Arhiepiscopiei Aradului. Proiectului European Transfrontalier HURO/1101/090/2.1.3 a avut ca scop crearea de condiţii pentru dezvoltarea turismului religios, în judeţele Békés şi Arad.
Bălării
Cum o mare parte din parc a rămas abandonată, Primăria a convins conducerea Parohiei Ortodoxe Române Micălaca Veche să cedeze Municipalităţii mai mult de jumătate din parcul pe care îl primise în urmă cu mai mult de 21 ani în concesiune. Acum, primarul Gheorghe Falcă a subliniat că parcul va primi o cu totul altă înfăţişare. Iar lucrările începute deja de ceva vreme de la zero vor cuprinde tot ce trebuie, de la instalaţiile subterane, până la fineţuri de ordinul tipului de gazon, sau a tipului toaletei care va fi instalate aici.
Gazon pentru toţi
Cum vă informam cu mai mult timp în urmă, Aradul duce lipsă de gazon peste care să se poată trece. După modelul altor oraşe din Europa, Parcul 23 August va fi primul „prietenos” cu cei care calcă iarba. Cel puţin acesta a fost semnalul transmis de edil, care a precizat: „suntem de acord ca oamenii să se simtă bine pe acest gazon”. În total, la finalul lucrărilor, gazonul se va întinde pe 12,5 mii de metri pătraţi, informează Primăria.
Ce se face aici?
Lucrările se fac pe diferite segmente. Mai exact, se fac lucrări pentru extinderea şi modenizarea iluminatui public. Se vor monta 34 de noi stâlpi de iluminat. Urmează să se monteze şi corpuri de iluminat cu LED. S-a realizat o mare parte din instalaţia de irigaţii a gazonului. Iar pe unele zone s-a şi aşezat covorul de gazon.
S-au refăcut şi aleile din parc. Atât cele vechi, care erau deja trasate şi betonate, dar într-un stadiu avansat de degradare, cât şi cele „noi”. Adică s-au asfaltat alei pe zonele pe unde s-au format, în timp, cărări bătătorite de cei care traversau parcul. Urmează achiziţia şi montarea de mobilier urban – bănci şi coşuri de gunoi, se montează o pergolă. Nu în ultimul rând, parcul va beneficia, în sfârşit, de o toaletă. Dar una mai specială: modulară şi racordată la utilităţi.
Arteziana…
Arteziana care a nu a mai avut apă decât atunci când plouă va fi reparată, a anunţat primarul Gheorghe Falcă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!