Executarea silită de la Nadăş, care a avut loc săptămâna trecută, provoacă încă ecouri. Jandarmul care a condus acţiunea de sprijinire a executorului judecătoresc s-a ales cu plângere penală. Cei doi membri ai familiei Biriş sunt cei care au înaintat această plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar din Timişoara. Jandarmul respectiv, care are gradul de locotenent-colonel, este acuzat de abuz în serviciu, loviri şi alte violenţe, tulburare de posesie, sustragere de sub sechestru şi favorizarea făptuitorului. „El a dat ordinele la tot ce s-a întâmplat la Nadăş. Ceilalţi jandarmi au primit ordinele şi au trebuit să le execute. Dar locotenent-colonelul este cel care le-a ordonat subalternilor săi ce să facă”, a spus Andrei Biriş. Acesta crede, însă, că nici măcar jandarmul respectiv nu este vinovat pentru ce s-a întâmplat la Nadăş, ci un superior al său. „Şi el primea ordinele prin staţie, după care le transmitea mai departe celor aflaţi în subordinea lui directă. Ar fi interesant de aflat cine a dat ordin să fim luaţi pe sus doar pentru că ne-am apărat proprietatea”, a mai spus Biriş.
Săptămâna trecută anunţam faptul că la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a fost constituită de urgenţă o comisie care să analizeze întâmplarea de la Nadăş. În două zile, membrii acestei comisii au ajuns deja la o concluzie.
„Comisia a constatat faptul că efectivele din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad participante la misiune au acționat în baza solicitării executorului judecătoresc <pentru îndeplinirea efectivă a acțiunii de executare silită>, adresată unității în data de 02.11.2015, pentru a pune în aplicare Hotărârea Judecătorească irevocabilă, emisă de Tribunalul Arad. În îndeplinirea misiunii, jandarmii au acționat respectând prevederile legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei Române: <În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, personalul militar al Jandarmeriei Române este învestit cu exerciţiul autorităţii publice şi are obligaţia să acorde sprijin persoanelor cu funcţii ce implică exerciţiul autorităţii publice, dacă acestea întâmpină rezistenţă fizică în executarea sarcinilor de serviciu>”, au spus reprezentanţii Jandarmeriei Arad. Aceştia spun că, în cadrul verificărilor realizate de comisia de la Bucureşti, nu au fost constatate aspecte care să releve un comportament abuziv din partea jandarmilor.
Şi nădăşenii au fost pârâţi
Interesantă este, însă, atitudinea executorului judecătoresc Alexandru Găluţi. Deşi, într-un final, a avut acces la proprietatea pe care trebuia să o execute silit, executorul a hotărât să depună plângere penală împotriva nădăşenilor. „Comisia de verificare a fost informată de faptul că executorul judecătoresc Găluți Alexandru, la data de 12.11.2015, a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu o plângere penală prin care solicită trimiterea în judecată a mai multor participanți la evenimentul din data de 10.11. a.c., pentru împotrivire la executare și instigare”, arată Jandarmeria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!