Câteva terenuri, câteva case și ceva bijuterii. Un deziderat pentru arădenii de rând, dar un loc comun pentru marea majoritate a aleșilor municipali ai Aradului. Nu stau bine la capitolul mașini și nici la conturi în bancă, dar nu au pe cap nici prea multe credite luate de la bănci și nici împrumuturi de pe la prieteni. Chiar dacă nici cu salariile nu se pot lăuda, firmele pe care le dețin, ei sau cei cu care își împart viața de cuplu, le simplifică mult viața iar grija zilei de mâine nu mai e o preocupare de top în viața lor.
În topul aleșilor din CLM care pot spune că o duc bine a rămas pe mai departe viceprimarul Levente Bognar și consilierul local Geanina Pistru, dar au intrat în forță alesul PSD, Ioan Dolha, și alesul PC, Gheorghe Ghilință. Nu o duce rău nici măcar consilierul PDL, Teodor Gligor, sau alesul PNL, Ionel Ciupe. Numărul imobilelor (case și terenuri) aflate în proprietatea acestora depășește, la toți, cifra patru. În unele cazuri, se ajunge și până la 15 proprietăți.
La polul opus se situează tinerii consilieri locali Ovidiu Bâlcea, Glad Varga și Marcela Ana Nicșeanu, care nu au nici măcar un teren în proprietate, iar, în cazul primilor doi aleși, nici măcar case sau apartamente. De dus rău, nu o duc, spun gurile rele, dar pe acte situația lor nu e roză.
Top 3
Greu de făcut un top 3 al consilierilor pentru care traiul de zi cu zi nu ridică probleme. Dar sigur în acest top trei intră Bognar Levente, care deține în proprietate sau coproprietate patru terenuri și cinci imobile de locuit. Bognar se poate lăuda și cu două autoturisme.
E și singurul dintre aleșii municipali care și-a permis, anul trecut, să facă donații. 10.000 de euro au plecat din buzunarul viceprimarului către cei doi fii ai săi. Veniturile din salariul de viceprimar au fost completate anul trecut, ce-i drept, cu bani din arendă.
Tot în top 3 rămâne, ca și în anii trecuți, fostul viceprimar, actualul consilier local, Geanina Pistru. Cu siguranță primul loc la terenuri este ocupat de consilierul PDL, care deține, alături de soțul său, 11 terenuri. Averea familiei e completată de trei imobile de locuit, de bijuterii de 20.000 de euro, de ceasuri de 5.000 de euro și de un cont de peste 40.000 de lei. Familia are însă și împrumuturi luate de la bancă (45.000 de euro, luați în 2011), dar și surse să le acopere, căci anul trecut a reușit să vândă un teren cu 203.000 euro.
Primul la case
Primul loc la capitolul case este, însă, deținut de consilierul PSD, Ioan Dolha, care se poate lăuda cu opt imobile de locuit. Cele opt clădiri îi asigură, alături de cele cinci terenuri pe care le deține, de banii din bancă (20.000 euro și peste 11.000 în acțiuni), un loc în primii trei aleși la avuție.
Și Dolha are împrumut luat de la bancă (31.410 euro), dar clădirile pe care le închiriază i-au adus anul trecut aproape 15.000 de lei.
Teodor Gligor, cu ale sale patru terenuri și trei imobile de locuit, cu trei autoturisme și bijuterii de 10.000 de euro, se apropie de top 3 averi aleși locali. Agricultura îl face pe alesul PDL să o ducă destul de bine, în condițiile în care pentru anul trecut a raportat 20.000 de lei venituri din această activitatea. Firma sa îi aduce alți 50.000 de lei pe an.
Bine pentru maghiari
Maghiarii din CLM o duc cu toții bine. În top 5 averi și-a făcut loc, alături de Bognar Levente, și Cziszter Kalman, cu cele trei terenuri și cele cinci imobile pe care le deține în proprietate. La acestea se adaugă și cinci mașini, dintre care două autoutilitare, trei depozite la bănci (de 106.243 lei, 21.129 euro și 5.000 lei) și niște creanțe de 25.400 lei de recuperat. Și la capitolul venituri din salarii și din alte activități, Cziszter Kalman stă bine: are cinci surse de venit pe anul trecut, dintre care cea mai mică e indemnizația de consilier local. Toate celelalte i-au adus în jur de 80.000 de lei.
Și alții ca ei
Gheorghe Ghilință nu poate fi uitat atunci când îi amintim pe bogații din CLM. Alesul PC are patru terenuri și trei case de locuit în proprietate, are obiecte de artă de 400.000 de lei, dar, ca aproape toți cei care o duc bine în consiliu, are și un împrumut la bancă, de 40.000 de euro.
Cu excepția lui Bognar Levente, toți cei enumerați mai sus sunt administratori sau se îngrijesc de propriile firme.
Nici prea, prea, nici foarte, foarte
La mijlocul clasamentului, cu un trai decent, dacă facem comparația cu cei de mai sus, dar tot de invidiat pentru arădenii de rând, se situează mulți dintre aleșii locali: Florin Mariș (PNL), cu un teren, două case și două mașini, Lia Ardelean, cu două terenuri, o casă de locuit, un împrumut dat, de 186.930 lei, și unul luat, de 36.000 lei, Florica Victoria Rotaru, cu un teren și două imobile, Cătălin Lazurcă, cu două terenuri, o casă de locuit, o datorie în franci elvețieni și venituri chiar și de pe legea 341/2004. Vin imediat după ei, consilierul PSD, Tristan Mihuța, cu un teren, o casă, două mașini, un cont în bancă de 100.000 lei și o investiție într-un fond de investiții, alesul PDL, Ovidiu Moșneag, cu o casă, un teren, o mașină, cinci plasamente, dar și o datorie de 15.000 de euro, alesul PDL, Traian Vlaicu, cu o casă, o mașină și un depozit în bancă, de 50.000 lei, alesul PSD, Eugen Rus, cu două apartamente, aur și bijuterii de 23.000 euro și venituri din două locuri, Ana Marcela Nicșanu, cu un teren, o casă și o mașină.
Săracii din CLM
Viceprimarul Cătălin Țitirigă se poate lăuda doar cu două case și venituri pe anul trecut de doar 9.480 lei. La coada clasemantului se situează însă Glad Varga, cu nicio casă, niciun teren, niciun credit și venituri sub 15.000 de lei, Mariana Cismașiu, care nu are nimic pe numele ei (decât un credit de 14.000 lei), deși anul trecut a obținut venituri din nu mai puțin de șapte surse, și Ovidiu Bâlcea care are în proprietate doar un autoturism.
Averea primarului
Cum stă treaba când vine vorba de averea primarului? Multe nu s-au modificat de la declarația de avere de acum un an. Are tot două imobile, tot aceleași bijuterii, în valoare de 20.000 de euro, tot creditul de 20.000 de euro luat de la bancă în 2005, din care mai are de plătit peste 16.000 euro, și plasamente la aceleași firme.
Un contract de sponsorizare apare însă ca noutate în această declarație de avere (52.000 de lei, bani primiți de la firma soției sale, pentru editarea a 2.500 de exemplare din cartea pe care a scris-o – “Societatea vie”). Vânzarea cărții i-a adus edilului, până la finele lui 2011, doar 1.156 lei.
Adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!