ARAD. Începând de la 1 iunie 2014, în premieră naţională, cetăţenii care îşi plătesc contribuţiile de sănătate la stat vor putea beneficia de servicii gratuite de psihoterapie. Acestea vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, iar evaluarea psihologică, consilierea psihologică şi psihoterapia pentru copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist vor figura printre serviciile de sănătate asigurate. Cetăţenii pot apela astfel mai uşor, mai deschis la serviciile psihologice, iar specialiştilor li se decontează aceste servicii.
Teoretic, serviciile psihologice sunt accesibile asiguraţilor începând chiar din această săptămână. Practic, nu se întâmplă tocmai aşa. Cel puţin, nu la nivel de Arad, dar se pare că nici în ţară situaţia nu e diferită. De ce nu coincide teoria cu practica? Pentru că din cei peste 300 de psihologi cu atestat de liberă parctică, câţi sunt în Arad, niciunul nu are, în prezent, contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Şi neavând contract cu CAS, nu pot oferi servicii gratuite asiguraţilor. „Din momentul contractării, serviciile psihologice sunt disponibile pentru persoanele asigurate. Îi aşteptăm pe furnizorii de servicii psihologice să vină la Casa de Asigurări de Sănătate pentru contractare” – spune dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director general al CAS Arad.
Potrivit legii, asiguraţii pot accesa toate metodele terapeutice, dar şi cele de intervenţie, deşi unui psiholog i se decontează trei intervenţii pe zi cu trimitere de la medicul specialist. Care sunt specialităţile de unde se poate face recomandare medicală către psiholog? Psihiatrie (inclusiv psihiatrie pediatrică), oncologie medicală, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, hematologie, nefrologie, neurologie şi neurologie pediatrică, otorinolaringologie.
O măsură binevenită
Psihologii arădeni – prin vocea Olimpiei Diaconescu, preşedinte al Colegiului Psihologilor din Arad – salută introducerea serviciilor psihologice pe lista serviciilor decontate din fondul de asigurări sociale de sănătate.
„Este o măsură extrem de binevenită – apreciază dr. Gheorghe Domşa. Serviciile psihologice sunt aşteptate de multă vreme, mai ales în cazul celor care suferă de boli cronice progresive sau boli cronice în fază terminală. E foarte bine că s-au introdus serviciile psihologice pentru că ele completează paleta de servicii medicale, mai ales pentru aceste categorii de bolnavi. Dar serviciile psihologice nu se adresează doar lor. E multă patologie în care, pe lângă tratamentul clasic, medical, e nevoie şi de «tratamente ajutătoare» care uneori sunt mai importante decât tratamentele medicale, curative” – subliniază preşedintele-director general al CAS Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!