LIPOVA. Mii de localnici şi de pelerini o omagiază pe Născătoarea de Dumnezeu, în cele două lăcaşuri reprezentative ale Lipovei: Basilica Papală „Maica Harurilor” din Radna şi Biserica Protpopială Ortodoxă din Lipova, ambele cu hramul la Sf. Maria Mare – 15 august.
Dangătul clopotelor din turlele celor două lăcaşuri de cult se îngemănează deasupra Mureşului cu vocile care o preaslăvesc pe Fecioară, într-un cor divin, pe care toţi creştinii îl adoră. Dacă punem la socoteală slujbele în mai multe limbi săvârşite de episcopi şi preoţi, Drumul Crucii din spatele mânăstirii şi culesul „lacrimilor Maicii Domnului”, la care adăugăm liturghia şi maslul de la Biserica Ortodoxă, avem o imagine clară a muntelui de sfinţenie la umbra căruia stă urbea lipovană.
Afluxul de pelerini şi de turişti face ca, timp de două zile, localitatea să devină însă şi un pol al comercianţilor de orice fel, care-şi întind tarabele pe străzile ce duc la mânăstire, până în proximitatea acesteia. Pelerinul îngenuncheat pe dalele de piatră trebuie să facă eforturi mari ca să nu fie tulburat în rugăciune de manelele ce răzbat din boxe, de strigătele guturale ale precupeţilor şi de fumul mirositor al… nu al tămâiei din cădelniţe, ci al fripturilor care sfârâie pe grătare. La aceasta mai puneţi aglomeraţia şi căldura sufocantă din biserica mânăstirii, noroiul făcut de ploaie şi de şantierul de renovare şi aveţi imaginea hâdă a unei sărbători creştine care abia se mai vede, în spatele kitsch-ului şi a vulgarităţii.
În ochii altora
Chiar dacă noi suntem poate obişnuiţi cu acest soi de situaţie, în ochii altora ne facem singuri o imagine proastă. Am însoţit un grup de nemţi, care veniseră să vadă sărbătoarea de la Maria Radna. După maxim 15 minute au renunţat la slujbă şi au plecat, nu însă înainte de a face remarci nu prea măgulitoare despre modul în care ne valorificăm obiectivele frumoase pe care le avem.
Citiți principiile noastre de moderare aici!