Simina, ai reuşit în acest an şcolar o performanţă deosebită, demnă de invidiat, aceea de a te califica (şi participa), în faza pe ţară, la trei olimpiade. Să începem cu prima…
SIMINA DRAGOŞ: Prima a fost Olimpiada „Lectura ca abilitate de viaţă”, care a avut loc la Bistriţa. Mi-a plăcut în mod deosebit să particip la această olimpiadă, pentru că, prin modul în care se evaluează competenţele de înţelegere a textului scris şi a imaginii, acest concurs reprezintă „altceva”. Este un concurs nou (la a 3-a ediţie anul acesta), care se diferenţiază total de clasica olimpiadă, deoarece stimulează creativitatea, gândirea critică şi capacitatea de analiză asupra unui text sau a unei imagini noi pentru elev. Eu am obţinut o menţiune la olimpiada aceasta, dar consider că participarea în sine mi-a adus mai multe beneficii decât locul ocupat.
A urmat apoi…
SIMINA DRAGOŞ: Olimpiada Naţională de Ştiinţe Socio-Umane, la Mangalia, unde am participat la disciplina Psihologie. Psihologia este pasiunea mea, este ceea ce vreau să fac în viaţă şi astfel pregătirea mi-a făcut foarte, foarte multă plăcere. Mă fascinează psihicul uman şi mi-a plăcut să particip la această olimpiadă, pentru că am avut ocazia să abordez ştiinţific, în limita cunoştinţelor, acest domeniu.
Iar cea de-a treia care, cred, ţi-a adus cea mai mare satisfacţie. Este vor despre…
SIMINA DRAGOŞ: Olimpiada Naţională de Limba Germană Modernă, care s-a desfăşurat la Focşani.
Cum te-ai pregătit pentru Olimpiada de Germană şi cum a fost competiţia de la Focşani?
SIMINA DRAGOŞ: Germana este limba mea preferată încă de când eram în clasele primare. Pregătirea mea la germană a început în clasa I, când am avut primele ore de germană şi va continua-mereu există câte ceva de îmbunătăţit. Citesc în germană, mă uit la filme în germană, scriu şi chiar gândesc în germană. O mare influenţă a avut şi anul meu de schimb în Germania, unde mi-am consolidat cunoştinţele, în special cele de vocabular. Totuşi, profesoarele mele de germană, din gimnaziu, Melania Raab şi din liceu, Cornelia Lupuţi, au avut o mare contribuţie şi ele la reuşita mea.
Am înţeles că ai avut şi o „experienţă germană”, adică ai studiat în Germania?
SIMINA DRAGOŞ: Anul meu de studiu în Germania s-a desfăşurat prin organizaţia Youth for Understanding România, în intervalul 2013-2014, adică în clasa a X-a pentru mine. Am studiat într-o şcoală din Wolfsburg, în Saxonia Inferioară, nordul Germaniei, în clasa a XI-a. A fost o experienţă interesantă şi plăcută în acelaşi timp să fiu printre elevii nemţi şi să cunosc un alt sistem educaţional, extrem de diferit. Am locuit la o familie gazdă, cu care păstrez legătura şi astăzi, într-un sat lângă Wolfsburg şi am avut ocazia să vizitez toată Germania mulţumită lor. Pentru mine a fost experienţa din liceu care m-a schimbat, m-a maturizat şi mi-a oferit o altă perspectivă asupra vieţii mele, dar şi asupra societăţii în general. Experienţa mea în Germania a contribuit foarte mult la premiul obţinut la olimpiadă, fiind obligată să vorbesc, exclusiv germană, acolo.
Ce înseamnă pentru tine acest premiu?
SIMINA DRAGOŞ: Înseamnă recunoaştere pentru munca depusă în toţi aceşti ani de şcoală, dar sunt conştientă de faptul că mai am multe de învăţat. Văd acest premiu ca pe o provocare. Sper să am ocazia să particip şi anul viitor.
Eşti acum în clasa a XI-a şi, fără acesta, mai ai un an de liceu. Pe care dintre cele trei „căi” vrei să mergi mai departe?
SIMINA DRAGOŞ: Aşa cum am mai menţionat, psihologia este pasiunea mea şi îmi doresc o carieră în domeniul psihologiei clinice. Mi-aş dori să studiez în Scoţia, dar încă „cercetez” ofertele educaţionale. Literatura rămâne printre pasiunile mele, la fel şi germana, dar rămân doar la nivel de „hobby”.
La Internaţională
În clasa a VIII-a, Simina Dragoş a participat, la Baia Mare, la Olimpiada Internaţională de Literatură şi Comunicare Română (concursul a avut atât o probă scrisă, cât şi una orală, cu accentul pe literatură). A ocupat locul IV, într-o competiţie cu elevi din Ucraina, Ungaria, Republica Moldova şi România.
Voluntar, alături de copii
Simina Dragoş este şi voluntar, ceea ce îi dă o mare satisfacţie pentru că aşa simte că trăieşte. „Sigur că performanţa şcolară este şi ea importantă într-o oarecare măsură, însă ceea ce contează cu adevărat sunt experienţele de viaţă şi relaţiile cu ceilalţi oameni – este părerea Siminei. La voluntariat asta fac – construiesc experienţe. Încă din clasa a VII-a sunt membru al Organizaţiei Naţionale «Cercetaşii României», organizaţia care mi-a permis să descoper un alter ego. La cercetaşi am învăţat că îmi place să dorm în cort, să fiu în natură şi acum, la liceu, că munca alături de copii îmi dă cea mai mare satisfacţie. Poate că dacă nu aş fi ajuns „lider” la cercetaşi, nu aş fi descoperit decât mai târziu că îmi place să lucrez ca voluntar. Aşa am şi ajuns să îmi doresc să mă specializez cândva în psihologia clinică a copiilor şi adolescenţilor. La acest gând a contribuit şi „Integra”, Asociaţia Persoanelor cu Dizabilităţi Mentale, unde din octombrie sunt voluntar şi pot spune că îmi place foarte, foarte mult ceea ce se întâmplă acolo. Am multe de învăţat de la cei de acolo…pe toate planurile”.
„Ceea ce contează cu adevărat sunt experienţele de viaţă” – Simina Dragoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!