Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, participantă la workshop-ul internaţional „Activităţi trecute şi viitoare şi sustenabilitatea economică a Grădinilor Botanice în Europa”, organizat de Universitatea din Padova.
– D-le Președinte, Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, ați participat, recent, în Italia, la Padova, la un important workshop internațional cu titlul „Activități trecute și viitoare și sustenabilitatea economică a Grădinilor Botanice în Europa”, organizat de prestigioasa Universitate din Padova.
– A fost un workshop internaţional, în premieră europeană, care a reunit principalele Grădini Botanice din Europa, care au preocupări în direcţia antreprenorială a-şi valorifica produsele pe piaţă, adică de a deveni centre sau factori care se aliniază, principiilor antreprenoriale ale Universităţilor, la ora actuală, cerinţă formulată de Asociaţia Universităţilor Europene.
La lucrări au participat foarte mulţi antreprenori care au relaţii de colaborare cu Grădina Botanică a Universităţii din Padova, dar şi reprezentanţi şi directori de Grădini Botanice din Pisa, Palermo, Graz (Austria), Leiden (Olanda) – plantată în anul 1578 şi de la Grădina Botanică din Valencia, care întruchipează grădinile botanice din zona mediteraneană şi demonstrează viitorul grădinilor botanice în actualul sistem universitar european.
Workshop-ul a fost prilejuit de inaugurarea unui sistem de sere unic în Europa, în cadrul celei mai vechi Grădini Botanice din Europa, cea de la Universitatea din Padova, care a fost fondată în anul 1545. Conceptul de sustenabilitate şi biodiversitate care este îmbrăţişat de Grădina Botanică din Padova a fost sprijinit cu fonduri de Universitatea din Padova, Consiliul Local şi Provincial al Padovei, dar şi de Flavio Zanonato, ministrul Dezvoltării Economice, care a fost prezent la această importantă reuniune. În cadrul complexului, care se auto-întreţine pe baza existenţei energiei furnizată de lumina solară, s-a constituit şi o bancă de germoplasmă, a celulelor vegetale, care este unică în Europa şi care poate să furnizeze date ştiinţifice privind taxonii existenţi în grădina botanică, dar şi în alte zone caracteristice ale Europei. Consfătuirea a avut un rol deosebit de important, fiindcă pentru prima dată în istoria botanicii şi a existenţei grădinilor botanice s-a subliniat rolul public şi rolul grădinilor botanice în furnizarea de material dendrologic, date ştiinţifice privind evoluţia plantelor, cât şi posibilitatea ca o astfel de instituţie, care este Grădina Botanică, să devină un competitor public, să se alieze principiilor strategice ale unei universităţi în a produce, din punct de vedere economic şi a aduce venituri pentru o universitate. Este vorba de o nouă strategie care se aplică pe baza principiului biodiversităţii în cercetarea din grădinile botanice, care deschide largi perspective arhitecturii peisagere şi a altor domenii de activitate.
După cum a arătat rectorul Universităţii din Padova, prof. univ. dr. Giuseppe Zaccaria, care ne-a vizitat de curând, grădinile botanice devin la ora actuală, în cadrul proiectelor Grupului academic de la Coimbra, un factor de dezvoltare a universităţilor, care pot să furnizeze atât ştiinţă, cât şi o dezvoltare economică sustenabilă pentru grădina botanică şi universitate. Grădinile botanice pot deveni factori antreprenoriali de mare importanţă în viitorul dezvoltării universitare din Europa.
– Care va fi pe viitor colaborarea dintre Grădina Botanică din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” şi Grădina Botanică a Universităţii din Padova?
– Am semnat acordul de cooperare între cele două grădini botanice – Grădina Botanică din Padova şi Grădina Botanică de la Macea. La Padova a fost prezent şi directorul Grădinii Botanice de la Macea, dr. Ioan Don, iar în discuţiile avute cu prefectul Grădinii Botanice din Padova, prof. Giorgio Casadoro, am stabilit şi alte direcţii de colaborare, în special în domeniul cercetării ştiinţifice. Prin acest protocol au fost puse la punct problemele de colaborare ştiinţifică între cele două grădini botanice şi pregătirea specialiştilor noştri la Grădina Botanică din cadrul Universităţii din Padova.
– Cum se aplică protocolul semnat recent de prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” și prof. univ. dr. Giuseppe Zaccaria, rectorul Universității din Padova?
– Cu prilejul vizitei rectorului Universităţii din Padova, prof. univ. dr. Giuseppe Zaccaria, la Universitatea noastră, cei doi rectori au semnat un acord de cooperare academică, între cele două Universităţi, pentru 5 ani. Am fost plăcut surprins, când încă de la primele ore a vizitei mele la Padova, rectorul Universităţii, Giuseppe Zaccaria, m-a informat că s-a aprobat de către Senatul Universităţii din Padova alocarea unui spaţiu pentru Centrul Interdepartamental de Cercetări şi Programe Europene a celor două Universităţi, care are sediul chiar în centrul oraşului Padova, lângă Camera de Comerţ. L-am şi vizitat, iar în prezent este în curs de amenajare. În maxim o lună de zile, se va da în folosinţă acest centru, care va desfăşura proiecte europene în cadrul Programului Cadru de Cercetare şi Inovare – „Orizont 2020”. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” are sarcina de a grupa în jurul ei o serie de universităţi din sud-estul Europei, iar Universitatea din Padova, cele din centrul şi vestul Europei, pentru a promova un principiu de cooperare inter-academică, în cadrul Programului Cadru de Cercetare și Inovare „Orizont 2020”.
– Care au fost discuţiile purtate cu rectorul Universității din Padova, prof. univ. dr. Giuseppe Zaccaria?
– Am fost mereu alături de rectorul Universităţii din Padova, prof. univ. dr. Giuseppe Zaccaria, iar în cadrul workshop-ului internaţional, am fost prezentaţi ca o Universitate ce derulează proiecte şi colaborează cu Universitatea din Padova. Rectorul Giuseppe Zaccaria a apreciat că suntem o Universitate „tânără, dar dinamică, care are multe resurse ştiinţifice şi posibilităţi de valorificare a patrimoniului natural”. Dânsul a avut aprecieri deosebite şi asupra Grădinii Botanice de la Macea, care are o suprafaţă de 22 de ha. Din păcate, celelalte Grădini Botanice din Europa prezente la workshop au o suprafaţă în jurul de 5 hectare, ceea ce este un îndemn pentru noi de a valorifica mai bine suprafaţa de teren pe care o avem la Macea. Vom deschide o nouă Direcţie de cercetare la Grădina Botanică din Macea, iar prin proiectul transfrontalier de dezvoltare, alături de colegii de la Institutul de Piscicultură şi Acvacultură de la Szarvas, vom putea dota Grădina Botanică Macea cu o maşină de teren, un tractor şi alte instalaţii auxiliare. Datorită colaborării cu Consiliul Local Macea, care a obţinut fonduri pentru împrejmuirea Grădinii Botanice, vom avea o nouă faţetă a acestei instituţii aflate atât în atenţia d-nei prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, cât şi a Consiliului de Administraţie al Universităţii noastre. De asemenea, am avut o întâlnire şi cu primarul orașului Padova, dl. Ivo Rossi, care a primit mesajul primarului Gheorghe Falcă, transmis cu ocazia vizitei rectorului Universităţii din Padova, Giuseppe Zaccaria, la Arad. În urma întâlnirii oficiale, primarul oraşului Padova, Ivo Rossi este dispus să susţină candidatura municipiului Arad la titlul de „Capitală Culturală Europeană 2021”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!