MONEASA. Staţiunea Moneasa resimte din plin criza facturilor mari la energie. Din cauza scumpirii utilităţilor, pentru proprietarii de pensiuni a devenit nerentabil să mai ţină deschis pe timpul iernii. Ca să iasă pe profit ar fi trebuit să ridice foarte mult preţurile, însă în acest caz nu ar mai fi existat cerere la cazare. Astfel, mulţi preferă să-şi redeschidă vilele şi pensiunile abia la primăvară sau la vară.
Primarul comunei Moneasa, Ioan Herbei, spune că două treimi din locurile de cazare de la pensiuni şi vile sunt închise de Revelion şi aşa vor rămâne cel puţin pe timpul iernii. De la începutul sezonului rece, Primăria Moneasa a primit mai multe înştiinţări de la patroni din industria turismului că îşi vor suspenda activitatea inclusiv de sărbătorile de iarnă, când cererea de locuri de cazare era cea mai mare în anii anteriori.
„Din cauza condiţiilor economice, a costurilor mari cu încălzirea spaţiilor de cazare, cu iluminatul şi cu toate celelalte utilităţi, numărul pensiunilor şi vilelor care mai primesc turişti s-a redus considerabil. Mai avem în jur de 500 de locuri de cazare disponibile din cele 1.500 pe care le are Moneasa. Sunt probleme mari pe care le întâmpină patronii, care preferă să redeschidă abia în sezonul cald, în luna mai”, a declarat primarul comunei Moneasa.
Ioan Herbei a precizat că doar un hotel – Hotel Parc – mai este deschis în staţiune, o pensiune mai mare, câteva pensiuni mai mici şi câteva vile.
“În alţi ani, înainte de pandemie, de Revelion gradul de ocupare ajungea şi la 90%. Acum, pe lângă că e criza facturilor mari, e şi o cerere mai mică din partea turiştilor pentru perioada de Anul Nou din cauza lipsei perspectivei de a cădea ninsori, în condiţiile în care se anunţă temperaturi ridicate în următoarea perioadă. Fără zăpadă, într-o staţiune montană nu prea ai ce face iarna… Proprietarii de pensiuni ar trebui să ţină încălzite spaţiile dacă rămân în activitate, fie că au turişti, fie că nu au, astfel că mulţi au preferat să închidă în sezonul rece”, a declarat edilul.
Majoritatea celor 500 de locuri de cazare disponibile de Revelion au fost totuşi rezervate. Anul trecut, însă, numărul turiştilor care au petrecut trecerea dintre ani în Moneasa a fost de aproximativ 1.000, iar atunci existau 1.500 de locuri de cazare disponibile.
În 2019, înainte de pandemie, circa 80% din cele 1.700 de locuri de cazare disponibile la acel moment erau rezervate de Revelion, adică în jur de 1.350.
Trimite articolul
XMai bine spus prostul management… ca au cheltuit tot profitul din trecut in loc sa reinvesteasca si sa puna ceva si pentru “zile negre” pentru a-si putea continua afacerea. Dar la noi e mai important sa iti cumperi masina noua de zeci/sute de mii de euro ca sa vada vecinul ca o duci bine…
Parca vad cum gasesc vinovati ba guvernul, ba strainii, ba una, ba alta… dar ei niciodata nu au nici o vina. Romanul nu are cunostiinte de afaceri, el doar asteapta norocul sau ajutorul.
-
Nicule, și in jermănica se cumpără masina noua ca sa crepe vecinu de ciuda, nu numai la noi.
sa se inchda de tot ca de acum incolo o fii doar vara si primavara…
Saracie cât încape nimic norma?
Agrobirourile sa fie susținute nu ținute in Arad
Slavă ucrainei!
Un bețivan notoriu acest primar!
La ce super oferte au avut intotdeauna, se mira cineva ca nu mai merge nimeni la moneasa???
Reinventati-va! Terminati cu tampenia cu zapada, ca nu suntem la +2000 m altitudine. Faceti altceva. Biciclete, tir cu arcul, ponei, spa, ciubar, orice…
De ce as veni de la Arad la voi, daca tot ce imi oferiti este o camera si masa. Asta am acasa. Nu trebuie sa merg 100 km.
-
Și dacă ar fi zăpadă,unde sînt pîrtiile pe care să se poată schia?IAr,pe de altă parte,să nu fi ajuns la băieții de le Moneasa informația că s-a inventat ”tunul” de făcut zăpadă,cu care se poatre spulini zăpada naturală?Ehe,dar asta presupune investiții iar investițiile înseamnă muncă și uite-așa,ajungem la miezul problemei:acolo,la Moneasa sep are că nu mai sînt oameni care să lucreze și asta e problema cea mai mare!
Daca totul sa scumpit nu mai au oamenii bani se termina
au triplat preturile ca au bugetarii tichete, acum sa sufere profitorii, o sa mergem la Ineu ca-i statiune :))
De cand ati taiat brazii si ati demolat Nufarul, pentru mine Moneasa nu mai prezinta interes. E un sat ca oricare altul. Va tot plengeti ca baronii austro-ungari v-au exploatat. Posibil. Si au scos din noroi multe astfel de localitati uitate de lume. Acum, dupa 100 de ani de Romanie ati reusit sa distrutgeti tot ce era construit de austro-ungari, inclusiv copacii plantati de ei, tot ce va facea diferiti de oricare sat oltenesc. Felicitari.