ARAD. Un public numeros (cum rar ne-a fost dat să vedem), cu multe personalități (parlamentari, oficialități locale, scriitori și artiști plastici, profesori și intelectuali din diferite domenii), a participat, joi seara, în Aula „Ştefan Cicio-Pop” a UVVG, la lansarea cărții „Căsoaia şi împrejurimile– însemnări monografice”, semnată de Horia Truţă, Aurel Ardelean şi Ioan Don.
Pe post de moderator, dr. Doru Sinaci, un specialist în ale monografiilor, a apreciat, din start, că suntem părtași la un „eveniment editorial” iar lucrarea nou apărută, la editura Vasile Goldiş University Press, este o monografie secvențială, „care, pentru prima dată, acoperă o zonă”.
Prezentarea, din punctul de vedere al specialistului, i-a revenit CȘI dr. Octavian Mândruţ din Bucureşti care, după o analiză scurtă a cuprinsului, a punctat că în monografie este „un spațiu care are un mesaj istoric foarte bine conturat”, „O carte extraordinar de interesantă, am fost foarte onorat să o parcurg, să beneficiez de o asemenea lectură” și…„să particip la un supereveniment ca acesta”- a declarat cercetătorul științific Octavian Mândruț.
Prozatorul Horia Ungureanu a „motivat” (ca un scriitor, evident) calitatea sa de prezentator: personalitățile – care sunt autorii cărții, valoarea lucrării și afecțiunea directă față de acest teritoriu. El crede că este „o monografie unică în județul Arad” și „plecând de la Căsoaia, autorii fac o adevărată spirală a timpului și spațiului” iar „cartea aceasta n-ar trebui să lipsească din nici o bibliotecă”.
După ce a felicitat autorii, Adrian Țolea, vicepreședintele C.J.A. a avut și el aprecieri elogioase la adresa lucrării lansate.
Au cuvântul autorii
„Sunt extrem de onorat că această aulă istorică găzduiește lansarea unui proiect îndrăzneț și vă mulțumesc pentru această generoasă participare”, și-a început discursul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”. El a vorbit, pe larg, despre geneza lucrării, făcând legătura cu alte importante studii științifice (mai ales în domeniul biologiei), colaborarea cu ceilați doi autori și a apreciat că „avem un județ cu multe resurse, pe care dorim să le prezentăm populației”.
Horia Truță a încercat să dea un răspuns la întrebarea „De ce Căsoaia și împrejurimile sale?” și a adus mulțumiri colaboratorilor care și-au mai adus contribuția la apariția acestei cărți: Mihai Takacs (coperta), Florin Hornoiu, Gheorghe Șofrag (fotografii)…
„Cred că a ieșit o lucrare complexă” – a fost de părere ing. Ioan Don – care a mărturisit că a „încercat o foarte mare bucurie de a colabora la această carte”
Final cu autografe
Lansarea s-a încheiat cu o ședință de autografe. Și publicul a făcut coadă la… carte (mai ales că s-a dat pe gratis), iar autorii s-au pus pe scris (bineînțeles, dedicații pentru cititorii). În fine, discuțiile au continuat liber… „la un pahar de vorbă”.
Lansare în trei sate
La invitaţia primarului Florin Farcaşiu din Târnova, cartea va mai fi prezentată, alături de autori, sâmbătă, 21 iunie, în localităţile Agrişu Mare, Arăneag şi Drauţ.
„Universitatea de Vest «Vasile Goldiș» își va continua cercetările în domenii de vârf” (Aurel Ardelean)
Citiți principiile noastre de moderare aici!