ARAD. Centrul de Conferinţe din cadrul Campusului Universitar „Vasile Goldiş” a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a găzduit, zilele trecute, o prestigioasă activitate ştiinţifică, prin lansarea cărţii Desluşind misterele vieţii: Ştiinţă modernă şi înţelepciune antică de Gauri Shankar Gupta, ambasadorul Indiei la Budapesta, a cărei recenzie a fost expusă de prof. Vasile Man.
Prezentarea volumului de către Excelenţa Sa Gauri Shankar Gupta şi discuţiile academice purtate de către prof. univ. dr. Aurel Ardelean, Preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii, prof. univ. dr. Edouard Jagodnik, Preşedinte al Federaţiei Europene a Şcolilor Superioare de la Bruxelles, au contribuit la atmosfera de înaltă ţinută ştiinţifică, captivând un auditoriu avizat, format din profesori universitari, cercetători, oameni de ştiinţă de la universităţi şi centre de cercetare din ţară şi străinătate, cât şi un mare număr de cadre didactice şi studenţi ai Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, a subliniat, în cadrul dezbaterilor următoarele: „Am rămas impresionat de cartea pe care aţi amintit-o, „Cerul albastru al Mongoliei”, deoarece în 1970 am fost profesor, în Mongolia, predând în limba rusă. Dacă aţi avut sensibilitatea să observaţi acest cer albastru, care m-a impresionat foarte mult. Probabil aţi observat şi Tula, răul care traversează Ulaanbaatarul, capitala Mongoliei, care este plin de impurităţi, de calcar şi este tulbure. În contrast cu Tula, cerul este perfect albastru, fiind şi aproape de deşert. Vă felicit pentru gândirea pe care aţi avut-o, de modul cum aţi conceput universul, de modul cum se realizează interdisciplinaritatea în această carte, de modalitatea în care îmbinaţi gândirea clasică greacă a lui Platon cu înţelepciunea indiană şi cu realizările ştiinţei de ultima oră”.
Autorul acestei cărţi, Gauri Shankar Gupta, s-a născut într-un sat mic din Rajakstan, din India şi a copilărit în mediul rural. A obţinut un masterat în Administrarea Afacerilor. Urmare rezultatelor remarcabile ale muncii Excelenţei sale, Gauri Shankar Gupta, pe parcursul întregii activităţi, a primit numeroase medalii de aur şi premii de excelenţă. Domnia sa este membru al Institutului de Secretari de Companie din India. Din anul 1981 s-a alăturat Serviciului Consular Indian, ocupând diferite funcţii în Belgia, Bangladesh, Bahrain, Mexic, Franţa şi Filipine. Pe durata misiunii sale în Franţa, a fost Membru Supleant al Comitetului Executiv al UNESCO. Gupta a fost Ambasadorul Indiei în Mongolia, din iunie 2003 până septembrie 2006. Ulterior, a fost Şef al Administraţiei în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din India, în octombrie 2006 – februarie 2010. În prezent, ocupă funcţia de Ambasador al Indiei în Ungaria şi Bosnia-Herţegovina.
Cartea sa, Mongolia: Ţara cerurilor albastre a fost publicată de Editura Roli Books, India, în decembrie 2007. Ulterior, două din cărţile sale de poezie, Picături şi Chand Lahme au fost publicate de Editura Star Publications, New Delhi, în 2008 şi 2010. De asemenea, Gupta a contribuit cu multe articole pe tema politicii externe şi a prezidat un număr mare de conferinţe cu teme diverse. Vorbitor fluent de franceză şi spaniolă, Gauri Shankar Gupta a călătorit în peste 70 de ţări din întreaga lume.
În volumul Desluşind misterele vieţii: Ştiinţă modernă şi înţelepciune antică, apărut la Budapesta în anul 2012, autorul abordează cu mijloace filosofice probleme ale existenţei umane. Semnalăm din cuprins o Prefaţă semnată de Michael A. Cremo, datată Los Angeles, 17 februarie 2012; Despre carte, un admirabil eseu semnat de Peter Muller, Budapesta, 27 mai 2012 şi Introducere.
După cum sugerează şi titlul cărţii, în prima parte sunt prezentate preocupările ştiinţei moderne despre: Originea Universului; Puterea spaţiului gol; Ordinea cosmică; Energia cosmică; Ideea dezvoltării; Sănătatea umană şi ştiinţele medicale.
În Partea a II-a, prin înţelepciunea antică se aprofundează misterele vieţii remarcându-se abordări despre: Cine sunt eu; Conştiinţa şi intelectul; Conceptul de „Dharma”; Legea Charmei; Ştiinţa Maya şi calea spre fericire.
Volumul se încheie cu un glosar de termeni şi bibliografie. Obiectivele pe care ni le propunem în mod individual şi colectiv, se arată în Prefaţa cărţii, depind de răspunsurile pe care le dăm întrebării fundamentale: „Cine sunt eu?”. De exemplu, dacă răspund că „Sunt un american”, mă voi comporta ca atare.
Astăzi, cele mai influente răspunsuri la întrebarea „Cine sunt eu?” vin din partea ştiinţei moderne, iar răspunsurile pe care le dă ştiinţa modernă sunt oarecum materialiste. Oamenii din întreaga lume, arată autorul, au devenit foarte materialişti în ceea ce priveşte ţelurile lor, chiar dacă sunt religioşi cu numele. Majoritatea oamenilor şi a guvernelor cred că producţia şi consumul de lucruri materiale, în competiţie cu alţi indivizi sau grupuri, este scopul principal al vieţii.
Focusul ştiinţei moderne asupra materiei şi a interacţiunilor sale a fost unul productiv. A permis societăţii umane să realizeze progrese tehnologice şi economice. Cu toate acestea, progresul ne-a costat scump: degradarea mediului, crize financiare, distribuţia neechitabilă a bogăţiei, războaie şi tulburări sociale care par că nu se mai termină. Soluţia la aceste probleme trebuie să implice reexaminarea unora din premisele fundamentale ale ştiinţei moderne cu privire la originea vieţii şi a universului, întrucât lumea ştiinţifică modernă se bazează pe materie şi acordă un spaţiu prea mic conştiinţei.
Prin întrebările care le examinează autorul despre comportamentul şi existenţa umană în incitanta sa carte desluşim portretul unui adevărat cetăţean al lumii.
Autorul este foarte bine informat cu privire la problemele şi provocările cu care se confruntă societatea umană în secolul XXI. Deţine cunoştinţe vaste în domeniul ştiinţei moderne şi dezvoltărilor intelectuale. Cu toate acestea, Domnia Sa cunoaşte şi înţelepciunea trecutului. Mai mult, aceste cunoştinţe nu sunt înguste, bazându-se nu doar pe vastele rezervoare ale tradiţiei vedice a Indiei, ci şi pe învăţăturile filosofilor Greciei antice. Gupta deţine, astfel, pregătirea necesară pentru a se adresa unui public internaţional de intelectuali, teologi şi lideri politici, cu privire la natura problemelor moderne şi calea spre soluţii practice. Soluţiile pe care le prezintă Gupta au la bază tot ceea ce au mai bun de oferit ştiinţa modernă şi înţelepciunea antică.
Oferind noi moduri de înţelegere a identităţii şi poziţionării noastre, pe baza profundei sale cunoaşteri a înţelepciunii tradiţionale, atât orientale, cât şi occidentale, Gupta ne oferă speranţa într-un viitor mai bun.
O caracteristică foarte rară şi captivantă a acestei cărţi, menţionată de Peter Muller, în Prefaţă, este simplitatea limbajului. El nu explică. El nu argumentează. El nu discută. El nu dezbate şi nu predică. El doar învaţă, într-un fel pe care nici nu-l realizezi, calm şi precis, într-un mod foarte simplu şi judicios, cu exemple pe care le-ar înţelege până şi copiii.
Autorul foloseşte exemple care pot fi înţelese de omul obişnuit. El dezvăluie misterele vieţii fără ca măcar să-ţi dai seama de acest lucru. Contrar abordării occidentale faţă de viaţă, care afirmă că Fiinţa şi Adevărul sunt extrem de complicate şi nu pot fi înţelese de intelectul uman, aici învăţăm că nu este aşa. Viaţa este veşnic bogată dar nu este „complicată”. Ea este un miracol, dar nu unul irealizabil, şi, mai mult, Adevărul Suprem nu este de neînţeles, ci incredibil de simplu.
Mesajul acestei cărţi de filozofie universală şi actuală este să învăţăm din trecut pentru a avea un viitor prosper. Înţelepciunea de-a valorifica acumulările ştiinţifice şi culturale din trecut ale omenirii şi preţuirea tezaurului inepuizabil al inteligenţei umane prin cunoaşterea celor două culturi: indiană şi greacă, pot contribui la progresul material şi spiritual al societăţii actuale, în noua civilizaţie a omenirii.
La finalul lansării de carte, Gauri Shankar Gupta, ambasadorul Indiei la Budapesta, ne-a declarat: „Am încercat să-mi structurez discursul pe titlul cărţii, „Descoperind misterele vieţii”, tocmai ca să vă fac să înţelegeţi că nu este o lectură atât de greu de înţeles. Sunt impresionat de ce am văzut la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, o universitatea dinamică, cu foarte multe facultăţi şi specializări. De asemenea, dl. preşedinte, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, este o persoană dinamică care şi-a dedicat viaţa acestei instituţii”.
Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a apreciat că, „în cartea Desluşind misterele vieţii: Ştiinţă modernă şi înţelepciune antică, Excelenţa Sa Ambasadorul Indiei la Budapesta, Gauri Shankar Gupta, prezintă misterele vieţii într-o formă accesibilă cititorului actual, fiind o călătorie deosebit de interesată, care face legătura între filosofia indiană şi greacă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!