Până şi bebeluşii au ajuns să fie direct afectaţi de criza economică. Deşi guvernul a anunţat continuarea programului prin care se oferă gratuit lapte praf copiilor de până la un an, iar Ministerul Sănătăţii a făcut publică suma alocată pentru achiziţia de lapte praf în 2011, deocamdată nu s-a depăşit stadiul de… vorbe.
„Judeţului Arad nu i-a fost încă alocată filă de buget pentru acest program, pe 2011. Ultima dată când s-a distribuit lapte praf gratuit în Arad, a fost în ianuarie 2011, din stocul de anul trecut. În acest moment, nu mai avem lapte praf în depozitul DSP. Aşteptăm o decizie de la nivel central pentru a putea continua acest program” – spune dr. Laura Nicolescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Conform Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică vor primi, „în perioada următoare”, fonduri pentru a demara achiziţia de lapte praf la nivel local. Au fost alocate 5 milioane de lei în acest scop, la nivel de ţară.
Mai puţini beneficiari pentru lapte praf
Chiar dacă va continua, programul „Lapte praf pentru sugari” va avea mai puţini beneficiari în acest an. Potrivit autorităţilor, „au fost întărite criteriile şi disciplina în modul de aplicare, pentru a evita abuzurile”.
Concret, „în acest an, s-a hotărât ca produsul să fie distribuit numai pe criterii medicale, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni ale căror mame prezintă contraindicaţii ale alăptării. E vorba de mame care suferă de boli grave precum TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie” – explică dr. Laura Nicolescu.
Prescrierea laptelui praf se va face gratuit, ca şi până în prezent, pe reţetă, de către medicul de familie.
Alternative scumpe sau periculoase
În judeţul Arad, peste 1.000 de copii cu vârste cuprinse între 0-12 luni care nu primeau lapte matern din diferite motive, au beneficiat gratuit, de patru cutii de lapte praf, lunar. Laptele praf are vitamine esenţiale pentru bebeluşi, iar dacă trebuie cumpărat de la farmacie, părinţii vor cheltui 150-200 de lei/lună. Alternativele (ceva) mai ieftine nu sunt recomandate în primele 12 luni de viaţă: laptele pasteurizat poate provoca tulburări digestive grave, iar cel de vacă nu are suficient fier şi calciu care să fie absorbit de copii.
JA-D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!