ARAD. Programele prin care se distribuie în şcolile arădene produse lactate, de panificaţie şi fructe sunt suspendate, de când au fost oprite cursurile din cauza pandemiei de COVID-19. Zeci de mii de produse nu au mai ajuns la copii după 11 martie, ultima zi a livrărilor, conform reprezentanţilor Consiliului Judeţean Arad.
Economii de milioane
Conform autorităţilor, produsele nu au fost plătite în avans firmelor câştigătoare a licitaţiilor de furnizare de gustări pentru elevi. Astfel, se vor economisi sume importante de bani. Cum activitățile școlare nu vor fi reluate cel puţin până la jumătatea lunii mai, vom avea două luni în care programele sociale desfășurate la nivelul şcolilor şi grădiniţelor rămân suspendate.
La nivelul judeţului Arad, înseamnă o economie de aproximativ trei milioane lei. Din păcate, ne-au comunicat reprezentanţii Consiliului Judeţean – autoritatea care supervizează programele, banii nu vor rămâne în Arad. Fondurile pentru aceste gustări acordate copiilor se întorc la Bucureşti, în caz că nu sunt cheltuite.
Cifre în Arad
„Laptele şi cornul” a fost iniţiat ca program naţional în 2002, iar în anul şcolar 2009-2010 a început şi derularea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli.
Înainte de vacanţa forţată, laptele şi cornul (sau alte produse lactate şi de panificaţie) erau distribuite zilnic în şcolile arădene, iar merele, de două ori de săptămână. În judeţ, în anul şcolar 2019-2020, de gustări beneficiază 40.870 de copii, fiind alocată o sumă de peste 13 milioane de lei.
În semestrul II de şcoală, până la declararea stării de urgenţă, au fost cheltuiţi doar 3,5 milioane de lei, din bugetul de 8,4 milioane de lei.
Firmele care au câştigat licitaţiile sunt SC Simultan SRL – pentru produsele lactate, SC Biscotto SRL – pentru produsele de panificaţie şi SC Ar Linia Tea SRL – pentru fructe.
Cum e la alţii
Ne-am interesat cum au procedat alte judeţe în perioada pandemiei. De exemplu, în Mehedinţi, autorităţile au decis să folosească produsele rămase în stocurile furnizorilor pentru a fi livrate celor cu nevoi speciale sau aflaţi în izolare. Asta pentru că furnizorii şi-au făcut stocuri mai mari, neştiind că se va opri şcoala. La Arad, autorităţile au plătit doar cantităţile ce au fost deja livrate unităţilor de învăţământ.
În Cluj, autorităţile au anunţat că au în vedere folosirea sumelor necheltuite pentru îmbunătăţirea ulterioară a programelor prin care sunt oferite gustări elevilor şi preşcolarilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!