Zeci de titluri și premii, de diplome și titulaturi. Zeci de calificări. Câte două, trei joburi. Unul, neapărat la stat. Iar în spatele acestora, zeci, mii de impostori. E plină societatea noastră de astfel de „merituoși”. Mai toți în funcții publice, mai toți extrem de activi în spațiul public. Toți, deciși să influențeze cuspectaculoasele lor convingeri societatea și așa bolnavă în care trăim. Falsul în acte, diplome, examene pe post a devenit o regulă în România. O regulă în fața căreia ne cutremurăm cu toții, dar care rezistă, se perpetuează, devine din ce în ce mai generală, se potrivește din ce în ce mai mult României. Ne indignăm când vedem detaliate și analizate CV-urile parlamentarilor, sperăm că o scrisoare a intelectualilor din România va fi citită cu atenție de autoritățile naționale și luată în seamă de actualii sau viitorii parlamentari, așteptăm ca diferite foruri îndreptățite să ia măsuri, să demaște impostura.
Și în tot acest timp, uităm de cei care ar merită titlurile, laudele, distincțiile. Pentru că aceia stau în banca lor, își văd de munca lor și ies puțin în spațiul public.
Am decis să-i scoatem, cât de cât, în lumina reflectoarelor. Să le prezentăm pe scurt ultimele realizări, să le amintim tuturor că despre aceștia ar trebui să fie vorba mai mult pentru a putea însănătoși o societate bolnavă.
Am început seria „arădenilor care contează” cu un artist, acum, când artei arădene i-a fost tăiată, oficial, vocea. Iată-l:
Până nu de mult, până trăiam normal și încă mai aveam acces la cultură în Arad, ne încântau afișele sale, care îmbrăcau fațada Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad. Până nu de mult, când galeriile erau deschise, puteam, nu neapărat în Arad, dar prin țară și Europa, să-i admirăm picturile. Nu de mult, chiar și în vremuri dominate de dezastre medicale, a adus acasă, în Arad, premii. Ultimul: premiul oferit de Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) din România. Decernarea Premiilor UAP România a avut loc luna trecută, dar, dată fiind situația, artistul plastic Laurian Popa, căci despre el vorbim, nu a putut fi prezent la București, pentru a-l ridica personal.
A transmis doar atât: „Mulțumesc pentru premiu – Premiul UAP România – secțiunea Pictură pentru anul 2019 – expoziția Disfuncțional – CAV (Centrul Artelor Vizuale și Multimedia) București. Felicitări tuturor premiaților și celor nominalizați!”
Laurian Popa e scump la vorbe, după cum se și vede. Așa că am aflat cu greu cum a simțit/ primit el premiul și care ar fi în viziunea sa câștigurile pe care premiul le va genera, dincolo de evidenta cinste care vine odată cu acesta. „Este un premiu important, zic eu, însă câștigurile pe care le-aș putea avea nu am de unde să le știu, încă. Probabil le vom vedea mai târziu”.
Cum a ajuns artistul arădean printre laureații de la București? „În primul rând, pentru a fi selectat trebuie să fii membru UAPR. Eu am intrat în această organizație în 2005, Filiala Arad, unde am avut o perioadă de stagiatură. Pentru acest premiu este nevoie să aplici. Normal, poate participa orice membru al UAP-ului pe secțiunea/ specializarea lui. Există și posibilitatea de nominalizare. Personal, am mai fost nominalizat cu activitatea pentru 2015, când am avut o expoziție mare la Muzeul de Artă din Arad – Obiecte și spații pentru nimic. Pentru anul trecut,însă, am concurat cu expoziția Disfuncțional, de la CAV (Centrul Artelor Vizuale și Multimedia, curatoriată de Dan Lazea). Totul a început așa: am fost invitat de cei trei tineri care se ocupă de acest spațiu – Ioana Marșic, Radu Pandele și Lucian Hirsav. Pe lângă ei mai trebuie menționate Antonia Corduneanu și Daria Nedelcu, cărora trebuie de asemenea să le mulțumesc”.
Dacă pe noi ne-a impresionat premiul primit de Laurian Popa, pe el nu-l prea „interesează premiile, în mod special. În sensul că nu le caut, dar de data aceasta mi s-a părut potrivit. A fost o chestiune de perioadă, pentru că anul 2019 a fost un an foarte bun pentru mine, cu două expoziții importante la nivel național. Alături de «Disfuncțional», aș mai aminti de «GPS-Geometrii Post Sistem în arta românească de acum», curatoriată de Erwin Kessler și, nu în ultimul rând, fundația Kriterion din Miercurea-Ciuc, care m-a ales pentru tiparul catalogului L P P+P / Laurian Popa Painting + Polystyrene. Legat de acest catalog, aș vrea să-l menționez pe Bototnd Reszegh, care mi-a coordonat catalogul, pe Aron Hajdu, directorul editurii Bookart, care mi-a printat catalogul, lui Claudiu Ionescu pentru Design, pentru texte lui Dan Lazea și Călin Lucaci, și nu în ultimul rând fundației Kriterion din Miercurea-Ciuc, care s-a îngrijit de tot proiectul”.
Ce spune „Disfuncțional”, expoziția care a câștigat marele premiul pe secțiunea „Pictură”, despre artistul arădean și intențiile sale? „Expoziția Disfuncțional a fost o combinație între pictură + polistiren și un film de animație. Ideea de la care am pornit a fost legată de disfuncționalitatea obiectelor, o ușoară aluzie la societatea de acum, care cumva își pierde în anumite conjuncturi «funcționalitatea» și sistemul de valori”.
Ce va urma pentru artistul plastic Laurian Popa? „Va urma o perioadă destul de aglomerată. De pildă, pregătesc pentru primăvara anului viitor un Solo Show la Kunsthalle Bega din Timișoara, un spațiu important de pe scena artei contemporane românești”. Iar nouă nu ne rămâne decât să așteptăm expoziția și să vedem cu ce ne va surprinde Laurian în 2021.
Cine este artistul?
Laurian Popa (Popa Laurian Constantin) este născut în 1980 la Arad, unde trăiește și lucrează. Este absolvent al Facultății de Arte și Design din Timișoara, secția Pictură, clasa prof. Constantin Flondor. Are un masterat și un doctorat la aceeași Facultate de Arte și Design din Timișoara. În prezent este lector la Facultatea de Design din cadrul UAV Arad. Mai jos prezentăm și o selecție de expoziții la care artistul a participat: Disfuncțional – Instalație video – Arkadia Short Fest Film Festival – Corbu-România; Disfuncțional – Galeria CAV – Centrul Artelor Vizuale și Multimedia – București; Dincolo de alte orizonturi – Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Artă; GPS – Geometrii Post Sistem în Arta Românească de acum – MARe – Muzeul de Artă Recentă – București; Teba Libre – Halele Teba Arad; Bienala Internațională de Pictură – Muzeul de Artă Chișinău – Rep. Moldova; E La Nave Va – Muzeul de Artă Arad. Afișele cunoscutelor festivaluri de teatru din Arad poartă și ele, în ultimii ani, marca artistului Laurian Popa.
Aici puteți vedea și lucrările cuprinse în expoziția premiată, Disfucțional: http://laurianpopa.com/portfolio_page/dysfunctional/
Trimite articolul
XFELICITARI! Aradeni cu care ne mandrim…
Schizofrenie infecta vanduta pe post de arta.