Caius Lăzărescu a ajuns în atenţia Inspecţiei Judiciare după ce instituţia a aflat că magistratul arădean a judecat cererea de înlocuire a arestului preventiv cu cel al arestului la domiciliu în dosarul Deliei Podea – şeful secţiei psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean Arad. Inspecţia Judiciară a fost de părere că judecătorul arădean trebuia să formuleze cerere de abţinere. „La 18 noiembrie 2016, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară privindu-l pe domnul judecător Lăzărescu Caius Valerian de la Tribunalul Arad pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. i) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, reţinându-se că judecătorul nu a formulat declaraţie de abţinere, deşi cunoştea că se află într-o situaţie de incompatibilitate”, au declarat – la acea dată – pentru Jurnal Arădean/Aradon, reprezentanţii Inspecţiei Judiciare. Ce spune art. 99 lit. i) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată? Art. 99 lit. i) vorbeşte de „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa, precum şi formularea de cereri repetate şi nejustificate de abţinere în aceeaşi cauză, care are ca efect tergiversarea judecăţii”.
Acţiunea Inspecţiei Judiciare, neîntemeiată
De ce ar fi trebuit să formuleze Caius Lăzărescu cerere de abţinere în ceea ce o priveşte pe Delia Podea? Magistratul a fost internat pe secţia condusă de medicul psihiatru Podea după ce, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, în două zile consecutive, a fost implicat în incidente rutiere, totul petrecându-se la începutul anului 2016.
Acţiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, iar în 6 aprilie s-a luat o decizie. Astfel, cu majoritate, CSM „respinge acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Lăzărescu Caius Valerian – judecător în cadrul Tribunalului Arad, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. i) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara au în lucru un dosar în care s-a decis urmărirea penală a judecătorului după ce a fost prins conducând un autoturism fără numere de înmatriculare. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara a solicitat suspendarea permisului de conducere a judecătorului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!