ARAD. La Ateneul Român a avut loc , recent, Seara de Gală a Francofoniei, eveniment organizat de Camera Deputaţilor şi Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România – GADIF.
Cu acest prilej, profesorului Florin Didilescu, preşedinte al Asociaţiei „Amifran” Arad, i-a fost acordat Premiul Francofoniei pentru contribuţia deosebită la promovarea limbii franceze şi a valorilor Francofoniei în România.
Dedicat francofoniei
Membrii GADIF au motivat alegerea prof. Florin Didilescu prin „angajamentul profund în francofonie și în promovarea limbii franceze, dinamismul legendar și entuziasmul constant”.
Director al Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol”, profesorul de limba franceză, Florin Didilescu este coordonator al mai multor proiecte internaționale, a participat la conferințe, colocvii și seminarii dedicate limbii franceze și culturii francofone. În 1991, a fondat Asociația „Amifran” Arad (al cărei președinte este). Membru fondator al Rețelei Internaționale a Festivalurilor de Teatru Francofon, prof. Florin Didilescu a lansat, în 1993, Festivalul Internațional de Teatru „Jeunes francophones” , care a devenit cea mai importantă întâlnire teatrală francofonă din România, dedicată tinerilor.
Pentru activitatea sa, prof. Florin Didilescu a fost numit, în 2010, Cavaler al Ordinului Palmes Académiques.
Dublă premieră
În fața unei săli pline la Ateneul Român, prof. Didilescu a rostit, emotionat, un discurs într-o franceză perfectă, declarând că își va continua acțiunile în favoarea francofoniei.
„Un premiu extrem de onorant – ne-a spus Papa Didi (cum mai este cunoscut prof. Florin Didilescu) – pe care mă grăbesc să-l împart cu colegii care mi-au stat alături mai bine de două decenii: Lavinia Văgălău, Lucia Ungur, Lucia Meșter, Elena Pricob, Mărioara Cornea, Gina Vasilescu, Adriana Filip, Ștefania Vlad, Adina Hărțău, Ioana Zoriti Ivașcu, Maria Jocza, Tudor Dragomir, Doina Lungu, Veronica Ancuțescu, Aurora Lupu. Pe cei plecați dintre noi – Didina Dumitrescu și Diana Gonzi – Dumnezeu să-i odihnească în pace. Un PRIX DE LA FRANCOPHONIE care m-a surprins în măsura în care această distincție a reprezentat o dublă premieră: sunt primul premiat ca reprezentant al societății civile și primul venit din provincie. Am fost bucuros să pot vorbi despre orașul meu pe scena Ateneului bucureștean și-i mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a îngăduit să trăiesc acest moment și să intru în acel edificiu altfel decât un spectator oarecare”.
De la președinte
Acest premiu care recompensează personalitatea din România, ce a contribuit la promovarea limbii și al valorilor francophone, i-a fost decernat de Benoit Rutten, Delegatul Federației Wallonie-Bruxelles şi președinte al GADIF.
Citiți principiile noastre de moderare aici!