Complexul Muzeal Arad are un ierbar cu peste 5.000 de plante, iar o parte dintre acestea sunt medicinale și au fost adunate într-o expoziție care dezvăluie cum se preparau în trecut alifii care tratau rănile războinicilor sau ceaiuri care alinau suferințe.
Expoziția „Plante de leac din colecțiile muzeului” a fost deschisă oficial miercuri, fiind organizată în colaborare cu Asociația Culturală „Tomis”. În cadrul expoziției, până în 7 mai, există și un atelier numit „Farmacia dacică”, în care se reconstituie rețete de leacuri. Cel care face demonstrațiile este președintele asociației din Arad, Sorin Cosma, care este și farmacist. El poartă o costumație dacică și le explică vizitatorilor cum se tratau oamenii acum două mii de ani.
„Dacii foloseau foarte mult plantele, erau studiate de preoți. Erau studii făcute și pe vremea aceea, dar din păcate nu au ajuns până la noi. Rețetele erau transmise prin cântece, sub formă de cântec rămâneau din tată în fiu, din mamă în fiică sau din preot în ucenic”, le-a explicat farmacistul-dac zecilor de vizitatori, cei mai mulți copii însoțiți de dascăli.
Micii vizitatori au fost uimiți să afle că războinicii daci își tratau rănile cu untură de urs amestecată cu propolis sau diverse plante zdrobite. Farmacistul-dac le-a spus că multe dintre plantele folosite cu mii de ani în urmă sunt utilizate și acum în farmacie, dar tehnologia a evoluat și permite extragerea mai eficientă a substanțelor active.
„Am învățat că în perioada dacilor se foloseau plante medicinale și unturi de la animale. Noi mai folosim plante medicinale pentru ceaiuri”, a mărturisit un copil de clasa a III-a de la Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”.
„La bunici folosim mentă și urzică pentru ceaiuri. Bunicii mi-au spus că ceaiurile sunt foarte sănătoase și că e bine să le bem cât mai des”, a spus un alt elev.
Muzeograful Camelia Patko amintește că România este recunoscută în lume pentru diversitatea și frumusețea sa floristică.
„Avem o floră foarte bogată, avem peste 3.600 de specii verificate până în prezent. O parte dintre speciile floristice, pe lângă rolul lor în ecosisteme, au și diverse proprietăți terapeutice. Unele dintre ele au fost folosite încă de pe vremea dacilor, pentru tratarea unor afecțiuni. Plantele medicinale au constituit o preocupare importantă a omului pe parcursul dezvoltării sale. În căutarea celor necesare traiului, acesta a observat că anumite plante alinau durerea, favorizau cicatrizarea rănilor, iar altele vindecau unele boli”, a arătat muzeograful.
Conducerea muzeului crede că atelierul de farmacie dacică va fi un succes al expoziției.
„Ne dorim ca cei mici să cunoască preocupările strămoșilor noștri, inclusiv preocupările lor legate de sănătate. În perioada dacică, se căutau plantele care să asigure sănătatea oamenilor și în primul rând a războinicilor. Erau multe lupte, erau răniți, iar în tabere erau doctori sau farmaciști care se ocupau de tratarea lor. Farmacia străveche are corespondențe în zilele noastre, sunt plante pe care le folosim și acum, dar folosim și farmacia modernă, pentru că omenirea a evoluat”, a subliniat directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga, la deschiderea expoziției.
Așadar, în această primăvară, muzeul aduce în atenția vizitatorilor plantele medicinale. Expuse în vitrine așa cum arată în mediul natural, ele sunt însoțite de denumirea populară și cea științifică, dar și de o scurtă descriere a proprietăților terapeutice. Între altele, pot fi descoperite sparceta, patlagina apei, coada șoricelului, iedera, urzica, cimbru, curpen, ciumăfaie, mentă, mușețel, sânziană, stânjenel, podbal, boz, salvie, soc, spânz, patlagină sau pelin.
Demonstrațiile de farmacie dacică vor avea loc în anumite zile până în 7 mai (2 aprilie, 9 aprilie, 16 aprilie, 30 aprilie și 7 mai), însă expoziția de plante medicinale va continua până la finalul lunii septembrie. Biletele de intrare costă 12,5 lei pentru adulți, 7 lei pentru pensionari, 2,5 lei pentru preșcolari, elevi și studenți și 1,5 lei pentru fiecare membru al grupurilor organizate formate din preșcolari, elevi sau studenți.
În anul 2024, Complexul Muzeal Arad a avut 64.404 vizitatori, în creștere față de anul 2023, când numărul vizitatorilor înregistrați era de 54.487. Totodată, anul trecut numărul vizitatorilor a fost dublu față de anul 2022, când au fost înregistrați 30.489 vizitatori. Muzeul de Științe ale Naturii a fost cel mai mare punct de interes din cadrul Complexului.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!