Sistemul informatic pe baza căruia se eliberează reţeta electronică a devenit funcţional începând de ieri. Nu este încă obligatoriu, funcţionează în paralel cu prescrierea clasică a reţetelor şi nu e folosit de către toţi medicii şi farmaciştii.„Eu vreau să îmi lichidez stocul vechi de reţete şi după aceea voi apela la noul sistem. Nu e absolut niciun fel de problemă cu prescripţia electronică, în special pentru medicii care folosesc softuri de cabinet, adică în cazul a 60% dintre medicii de familie. Probleme ar putea apărea în mediul rural, în zone unde nu există acces la internet sau în cazul cabinetelor cu mai multe puncte de lucru, cu un medic la mai multe sate” – susţine dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedinte al Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Arad.
În ceea ce-i priveşte pe farmacişti, în prezent „majoritatea încearcă să pună la punct sistemul informatic, în sensul de a adapta programul pe care-l are fiecare farmacie astfel încât să putem elibera medicamentele prescrise pe reţeta electronică” – precizează Simona Ardelean, preşedinte al Colegiului Farmaciştilor din Arad.
Medicii de familie vor fi stimulaţi să utilizeze reţeta electronică: cei care reuşesc să utilizeze acest sistem în peste 70% din cazuri primesc 100 lei pe lună. Conform estimărilor oficiale, aproximativ 10% din reţete vor fi prescrise şi eliberate în noul sistem în prima lună, urmând ca până la sfârşitul acestui an cel puţin 80% din reţete să fie prescrise electronic.
Cifre
Conform datelor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate, la nivelul judeţului Arad se eliberează, în medie, 80.000 de prescripţii pe lună, a căror medie valorică este de şapte milioane de lei.
Gheorghe Domşa: Pe măsură ce se vor obişnui cu sistemul, medicii îl vor folosi tot mai mult
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!