„Am venit să ne bucurăm şi noi de privelişte, foarte frumoase sunt, nu ştiu cum au apărut aici, sunt în trecere cred…”, a spus unul dintre arădenii prezenţi pe malul Mureşului.
Cele 11 lebede s-au apropiat foarte mult de mal, fiind, probabil, obişnuite cu pescarii, care le-au adus de mâncare. Surprinşi de prezenţa păsărilor, trecătorii s-au oprit să le admire şi să le fotografieze.
„Faptul că ele sunt aici prezintă o linişte pentru ele. Oamenii, în general, ar trebui să lase animalele în pace, adică să nu intervină în niciun moment. Este o migrare parţială, ele deplasându-se în locuri unde găsesc linişte”, a declarat biologul Gabriel Herlo. Pe malul Mureşului au ajuns şi câţiva specialişti. Ornitologii au venit şi ei să le admire.
„Întâmplător, şi eu şi soţia suntem chiar de meserie, adică ne ocupăm cu studiul păsărilor. Este o chestie care se întâmplă iarna, exemplare de lebede să caute apa dezgheţată, pentru a-şi căuta hrana şi se strâng aşa, în grupuri, iarna”, a spus ornitologul Luca Dehelean.
Printre lebedele de pe Mureş se puteau identifica şi câteva exemplare cu un penaj coloristic mai deosebit.
„Sunt păsări adulte, cele cu penaj alb, complet, cele care au şi gri sunt păsări juvenile. De anul acesta, în vară vor fi albe şi vor putea să se reproducă şi ele. Acuma stau în familie”, a precizat ornitologul Andreea Dehelean.
Ornitologii îi sfătuiesc pe cei care vor merge să le admire să încerce să le observe de la distanţă şi să nu interacţioneze prea mult cu ele, pentru a nu le influenţa comportamentul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!