Lunca. În Lunca Mureşului trăiesc foarte multe specii, dintre care unele pot fi considerate ciudate prin aspectul sau comportamentul lor. Dintre acestea, prezentăm astăzi doi gândaci – unul care se aseamănă cu un rinocer şi altul care bagă spaima în albine.
Gândacul-Rinocer (Oryctes nasicornis L.)
În pădurile noastre trăieşte un gândac numit „gândacul-rinocer”, dar care mai este cunoscut şi sub denumirea de „caraban”, „nasicorn” sau „taurul lui Dumnezeu”. Denumirea de „gândac-rinocer” vine de la faptul că masculul prezintă un corn impozant în frunte, curbat spre spate, care se aseamănă perfect cu un corn de rinocer. Femela nu are un astfel de corn, ci doar punctuaţii rugoase şi o convexitate pe frunte.
Acest gândac, respectiv larvele sale, se dezvoltă în materii vegetale aflate în descompunere, composturi vegetale sau în lemn putred.
Având dimensiuni destul de mari pentru o insectă (3-4 cm) şi mişcări greoaie, este uşor de capturat şi „pozează” foarte bine. Dacă îl întâlniţi în timpul unei excursii prin pădure şi îi faceţi poze, vă rugăm să vă asiguraţi că nu este capturat sau omorât.
FOTO: Gabriel Herlo
Mamornicul, spaima albinelor (Meloe proscarabeus L.)
Acest gândac are corpul şi aripile moi, iar elitrele sunt mici şi nu acoperă în întregime abdomenul. Deoarece are aripile atrofiate, acest gândac nu poate să zboare. Femela este mai mare decât masculul, de dimensiuni de 3-3,5 cm.
Larvele sale urcă pe florile frecventate de albine şi se prind de picioarele acestora, fiind astfel duse în stup. Odată ajunse aici, larvele mamornicului se hrănesc cu larvele albinelor, iar mai târziu cu miere.
Mai este denumit şi „gândac puturos” deoarece, atunci când se simte în pericol, secretă o substanţă uleioasă, urât mirositoare, menită să îndepărteze duşmanii.
FOTO: Paul Hac
Citiți principiile noastre de moderare aici!