Psihologul Otilia Ardelean, recent întoarsă dintr-un schimb de experienţă în Statele Unite ale Americii, a ţinut o lecţie „de familie” cu elevii şi părinţii Şcolii cu clasele I-IV din localitatea Răpsig. Astfel, s-a scris primul capitol dintr-un parteneriat între Şcoala din Răpsig şi Centrul judeţean de resurse şi asistenţă educaţională, parteneriat care îşi propune consilierea colectivă (elev-părinte) cu scopul de a crea o relaţie armonioasă între şcoală şi familia elevului.
Otilia Ardelean ne-a declarat că prima lecţie, care s-a dovedit a fi un real succes, a urmărit întărirea comunicării părinte-elev prin desen. „Părinţii au fost invitaţi să ocupe loc în bancă, alături de copiii lor. Împreună au avut de pregătit câte o felicitare pentru Moş Crăciun, modul de lucru fiind inedit. În interior, copiii au scris câte o scrisoare către Moş Crăciun, în care au promis că vor fi cuminţi, că o vor asculta pe doamna învăţătoare, că nu vor face prostii. Apoi, pentru câteva clipe, părinţii au redevenit elevi, confecţionând coperta felicitării. La final, pe dosul felicitării, copiii şi-au exprimat dorinţele adresate moşului”, a declarat Otilia Ardelean.
O legătură strânsă
Lecţia a fost inspirată din activitatea didactică de peste ocean şi a mai cuprins câteva interviuri, în scris, cu părinţii, care au putut să-şi exprime, fără a-şi face publică identitatea, greutăţile cu care se confruntă zi de zi şi modul în care şi-ar dori ca elevii să înveţe carte. „Pentru mine a fost o experienţă foarte plăcută, surprinzătoare chiar. Conculzionâd, pot să spun că la finalul lecţiei a reieşit faptul că părinţii au o legătură strânsă cu elevii, chiar dacă au foarte mult de lucru în gospodărie şi multe alte probleme. De asemenea, m-a surprins plăcut că toţi părinţii, sau în unele cazuri bunicii, au răspuns prezent la chemarea noastră şi au dovedit receptivitate în cadrul activităţii”, a mai precizat Otilia Ardelean.
Învăţătoarea Florica Torz, iniţiatoarea parteneriatului, a ţinut să precizeze că activitatea va mai avea două etape şi că, din discuţiile purtate cu părinţii, aceştia sunt nerăbdători să continue proiectul. „În unanimitate, părinţii au conchis că activitatea a fost benefică şi chiar au cerut să se repete acest gen de experienţe. Consider că lecţia în comun cu psihologul Otilia Ardelean a adus un plus de modernism în şcoala noastră, ne-a ajutat să ne cunoaştem mai bine, în relaţia dascăl-părinte-elev”, a susţinut Florica Torz.
La proiect au participat toate cadrele didactice de la Şcoala din Răpsig, dar şi directorul şi cadre didactice de la Şcoala generală din comuna Bocsig.
Opinia părinţilor
Părinţii copiilor au fost de acord că această lecţie a fost nu numai o simplă oră de curs ci şi o lecţie de viaţă. Aceştia sunt conştienţi că trebuie să fie mereu aproape de copiii lor şi că orice problemă are rezolvare prin comunicare.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!