Expoziția comemorează 300 de ani de la pornirea colonizatorilor șvabi pe Dunăre în jos, în căutarea unui trai mai bun și urmărește impactul cultural lăsat de către aceștia asupra teritoriilor ocupate. Inaugurată la Satu Mare, în noiembrie anul trecut, expoziția urmează să fie vernisată la Timișoara și Reșița. Aceasta are ca scop identificarea traseului parcurs de colonizatori pe spațiul românesc, pe tema „Roads to the Roots” (Drumuri spre rădăcini), a explicat dr. Peter Hugel, directorul muzeului arădean, în discursul său de deschidere.
Printre oaspeții prezenți la eveniment s-au numărat curatorul expoziției, Andrea Vandor din cadrul Muzeului Central al Șvabilor din Ulm; Werner Kremm, jurnalist și traducător german din Reșița și Levente Bognar, viceprimarul Aradului. Acesta, la rândul său, a adresat câteva cuvinte despre prilejul oferit vizitatorilor de a descoperi, prin intermediul expoziției, cum orașul lor s-a integrat în istoria și cultura șvabilor.
Exponatele includ texte, imagini și obiecte colectate din muzeele participante în producția vernisajului, reprezentând rezultatele unor cercetări recente asupra realității istorice a poporului șvab. Explorând obiecte care țin de viața cotidiană a șvabilor, de obiceiurile lor de trai de acum 300 de ani, vizitatorii vor putea găsi răspunsuri noi la intrebări legate de moștenirea culturală lăsată de șvabi asupra urmașilor lor din ziua de azi, a spus curatorul expoziției.
Program
Expoziția „Șvabii dunăreni” va fi deschisă la Arad, în sala Ovidiu Maitec a Muzeului de Artă, până pe data de 24 februarie, de marți până duminică între orele 9-17.
Citiți principiile noastre de moderare aici!