Profesorii maghiari sunt la Arad pentru a se specializa în predarea diferitelor materii în limba română. Fie că e vorba de limba română ca limbă străină învățată de elevii din Ungaria, fie că e vorba de predarea limbii române ca limbă maternă în școlile de pe teritoriul țării vecine. Un proiect derulat de către Autoguvernarea pe țară a Românilor de la Gyula al cărei partener este Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a făcut posibilă venirea la Arad a 25 de profesori maghiari care vor primi lecții despre predarea limbii române și nu numai de la profesorii universității arădene de stat. Proiectul se va derula pe trei ani și cuprinde ore de teorie dar și aplicații practice desfășurate atât în școlile din municipiul Arad precum și în cele de peste graniță. „Este un proiect foarte important pentru comunitatea română din Ungaria care ne ajută să ne specializăm cadrele didactice, pentru că dorim să păstrăm viu și să dezvoltăm învățământul în limba română din Ungaria” a punctat Traian Cresta, președintele Autoguvernării pe țară a românilor. „Colaborarea cu universitatea arădeană de stat este mai veche, am mai derulat împreună și alte proiecte și ne bucurăm că am găsit în Arad, prin UAV, un partener de încredere” a completat Ana Șimon, consilier în cadrul Autoguvernării.
Stagiul de formare la Moneasa
Săptămâna aceasta sunt la Moneasa, din 6 și până pe 11 august, cursanți și profesori pentru a învăța despre și în limba română. Multă teorie dar și un exercițiu practic permanent de utilizare a limbii române pentru că totul va fi predat exclusiv în limba noastră. Ce vor învăța dascălii maghiari: noțiuni de gramatică a limbii române, cum se predă limba literatura pentru copiii școlarilor și preșcolarilor, despre competențele didactice dar și informații utile în domeniul managementului educațional, antreprenorial. Și tot acum oaspeții vor fi familiarizați cu istoria și prezentul universității gazdă, UAV, pentru că buna colaborare între cele două instituții situate de o parte și de alta a graniței permite un mică incursiune în intimitate. „Ne bucurăm că îi avem ca oaspeți pe colegii noștri din Ungaria și ne bucurăm că le putem fi alături în demersul lor de a promova cultura și limba română pe teritoriul țării vecine. Este un proiect remarcabil pentru care nu putem decât să-i felicităm pe prietenii și partenerii noștri de la Autoguvernarea pe țară a Românilor” a declarat prof.univ.dr. Lizica Mihuț, președintele UAV. „Ne bucurăm că universitatea arădeană a fost aleasă din nou pentru a oferi sprijinul didactic pentru derularea acestor cursuri foarte importante pentru comunitatea românească din Ungaria și cred că rezultatele acestei colaborări vor fi excelente” a ținut să precizeze rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.
Profesorii arădeni
Patru profesori arădeni, nume importante din universitatea arădeană de stat vor ține cursurile pentru profesorii maghiari și vor petrece multe ore împreună pentru că cel mai bine se exersează limba română în conversație. Cursul de gramatică va fi susținut de prof.univ.dr. Lizica Mihuț, președintele Consiliului Academic, cel de predarea literaturii pentru copii va aparține lectorului univ.dr. Gabriela Kelemen iar cu prof.univ.dr. Ramona Lile și prof.univ.dr Marian Spânu cursanții vor discuta despre competențele educaționale dar și despre modul în care poate fi condusă și administrată o instituție de învățământ. „Mă bucur că fac parte din acest proiect grație căruia ne vom apropia și mai mult de comunitatea românească din țara vecină. Cursul pe care îl voi susține, predarea literaturii pentru copii îmi oferă șansa de a împărtăși colegilor mei din Ungaria nu doar didactica predării în limba română cât și frumusețea literaturii române” a precizat lect.univ.dr. Gabriela Kelemen. Cât despre competențele necesare unui bun dascăl va vorbi prof.univ.dr. Marian Spânu care „voi încerca ca pe lângă informațiile strict legate de actul didactic să împărtășesc colegilor mei maghiari și câteva noțiuni de administrative, manageriale pe care cu siguranță le vor folosi în momentul în care vor ajunge să conducă sau să administreze școlile din care provin” a declarat Marian Spânu. Și totul va fi completat de farmecul celei mai cunoscute stațiuni din Arad, Moneasa
Povestea se repetă
Și pentru că lucrurile bune merită să se repete, proiectul de anul acesta și care va dura 3 ani, este în mare parte o reeditare a unui alt proiect similar care s-a derulat anul trecut cu aceeași protagoniști: Autoguvernarea pe țară a Românilor și Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad. Un proiect de succes pentru ambele părți.
Citiți principiile noastre de moderare aici!