Spitelele Judeţean, Matern şi Municipal nu au fost încă preluate de autorităţile judeţene, respectiv locale, cu toate că termenul limită oferit de Guvern pentru transferul acestora şi stabilit ca literă de lege prin intermediul unei ordonanţe a expirat din 10 iulie.
Încă nici unul dintre responsabilii de la nivel local sau naţional nu pot spune când se va produce evenimentul, deşi nimeni nu mai neagă acum că acest fapt se va produce la un moment dat. Nimeni nu se grăbeşte, însă, să vehiculeze o dată a transferului către unităţile administrativ-teritoriale a celor trei unităţi sanitare care numără fiecare datorii de milioane.
Problema datoriilor este, în fapt, adevăratul motiv de refuz al preluarii spitalelor. Consiliul Judeţean a votat pentru preluarea Spitalului Clinic Judeţean Arad, dar protocolul de predare-primire nu a mai fost semnat, tocmai pe acest considerent, în timp ce, din start, CLM a refuzat să preia Spitalul Municipal Arad până la momentul la care CAS va garanta că datoriile nu vor fi şi ele preluate odată cu unitatea, iar Primaria Arad nu va risca să se trezească cu poprire pe conturi pentru datoriile trecute ale spitalului.
Situaţia nu a evoluat cu mult de atunci, cu toate că nu mai departe de vineri autorităţile s-au întrunit cu factorii de decizie din spitale pentru a luat în dezbatere această problemă. Toţi susţin că s-au făcut câţiva paşi spre preluare, dar nimeni nu vorbeşte de garanţii sau siguranţe.
Garanţii pentru datorii
“Trebuie ca autorităţile să primească garanţii pentru sumele pe care trebuie să le ofere CAS pentru datoriile acestor unităţi. De-a lungul ultimelor zile au apărut tot felul de notificări pe subiect, dar nici una nu a fost considerată un angajament ferm”, a precizat Dana Negru, directorul DSP Arad. Managerul recunoaşte că problemele ridicate de autorităţi pe tema datoriilor sunt pertinente, dar susţine că, în cele din urmă, situaţia se va rezolva. Cât priveşte termenul limită oferit de Guvern pentru transferul spitalelor, acesta se pare că nu a mai fost luat în seamă tocmai datorită acestor inconveniente. Dana Negru ne-a asigurat că activitatea din spitale se derulează, în pofida acestor neajunsuri, în mod normal. “DSP derulează, în continuare, programele de sănătate cu spitalele după vechile programe”, a punctat Negru.
Reprezentanţii Primăriei Arad susţin că au primit garanţii ferme de la minister că datoriile spitalelor nu pot bloca conturile Municipalităţii. Pe moment, instituţia este în cadrul procedurii de preluare a unităţii medicale, numai că, susţin reprezentanţii Primăriei, managerul spitalului şi DSP mai trebuie dea câteva răspunsuri.
Fiecare cu secţia lui
Un lucru e sigur: la Spitalul Municipal a început o evaluare secţie cu secţie şi s-a propus ca fiecare şef de secţie să semneze un contract de management cu conducerea unităţii, urmând ca fiecare să se încadreze în normativele de cheltuieli oferite de CAS. Subiectul renunţării la titulatura de Spital Clinic a reintrat şi el în discuţie, soluţia propusă fiind aceea ca doar câteva secţii ale spitalului să se bucure de această denumire, cu toate avantajele ce decurg de aici, şi nu întreg spitalul.
Audit la Judeţean
La Consiliul Judeţean preluarea celei mai mari unităţi medicale din judeţ depinde şi ea de un audit comandat, care, potrivit oficialilor de aici, se va finaliza undeva la finele săptămânii viitoare. Până atunci, nimeni nu spune nimic în plus despre preluarea unităţii sanitare.
“Trebuie ca autorităţile să primească garanţii pentru sumele pe care trebuie să le ofere CAS” – Dana Negru
Adriana Barbu Dănilă
Citiți principiile noastre de moderare aici!