Arădenii au rămas fără bani! Creditele luate în perioada de creştere economică au devenit acum o povară mult prea mare pentru majoritatea celor care s-au îndatorat. Fie că e vorba de creditele în lei, fie că ne referim la banii împrumutaţi în valută, aradenii au acumulat restanţe uriaşe.
Lipsa acută a banilor şi scumpirea accelerată a vieţii de zi cu zi au făcut ca, de la lună la lună, cei ce s-au împrumutat de la bănci să restituie tot mai greu ratele. În cazul celor care au ales să se împrumute în valută, situaţia este de-a dreptul dramatică: restanţe cu aproape 100 de milioane de lei mai mari în luna iunie 2010 faţă de iunie 2009! Şi cu toate acestea se pare că vârful crizei încă nu a fost atins, iar trendul ascendent al restanţelor la împrumuturi se va menţine până la iarnă. Restituirea ratelor pare cu atât mai „istovitoare” pentru arădeni cu cât valutele s-au apreciat considerabil faţă de moneda naţională, probleme ceva mai deosebite având cei care au decis să se împrumute în franci elveţieni – monedă ce a ajuns acum la un nivel similar dolarului.
În ceea ce priveşte tipicul creditelor accesate de arădeni, cu preponderenţă aceştia au decis să se împrumute cu credite de consum, atât în lei, cât şi în valută, în timp ce creditele pentru locuinţe nu s-au numărat printre priorităţi.
151,36 de milioane! Aceasta este diferenţa între restanţele arădenilor la credite în iunie 2009 şi cifrele raportate de Banca Naţională a României pentru iunie 2010. Practic, arădenii nu şi-au mai putut plăti creditele luate în perioada în care criza economică era doar un mit. Acum instituţiile bancare raportează de la lună la lună cifre tot mai mari în dreptul restanţelor.
Dacă la creditele în lei ale arădenilor restanţele au crescut în 12 luni cu 65,82 milioane, la creditele în valuată situaţia este extremă: restanţe mai mari cu 85,54 de milioane – 254%!
La începutul acestui an, arădenii aveau de înapoiat instituţiilor bancare un total de peste 2.900 de milioane de lei, dintre care 211 milioane erau restanţele. Interesant de punctat este faptul că, la valută, arădenii au făcut eforturi în primele luni pentru a-şi plăti ratele, astfel că din ianuarie până în aprilie 2010 restanţele se apreciaseră cu doar 1,7 milioane, în timp ce din aprilie până în iunie creşterea a fost de 34,4 milioane.
Potrivit datelor Băncii Naţionale, în judeţul nostru agenţii economici au, la raportarea din iunie, 518,3 milioane, bani luaţi drept credite în lei şi 896,6 milioane în cazul celor în valută, restul revenind populaţiei. De precizat ar fi şi faptul că în statistica BNR sunt analizate doar depozitele clienţilor nebancari, neguvernamentali.
Totalul creditelor în lei ale românilor au ajuns la valoarea de 78.534 milioane lei, faţă de 81.007 milioane în 2009. În valută, românii înregistrau credite în luna iunie a anului trecut de 118.009 milioane lei, în timp ce în acest an valoarea creditelor în valută este de 133.530 milioane lei.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!