Omul și-a cultivat pământul, iar ciobanul s-a „înfruptat” din recoltele lui… O poveste tipică, în care turma de mioare intră pe proprietate privată şi distruge tot ce prinde în cale. De această dată în comuna Grăniceri, județul Arad. Aceasta este povestea lui Ion Covaci, care spune că pe pământul pe care și-a cultivat grâu au intrat oile și i-au distrus parte din recoltă. Ciobanul, ne spune Covaci, vine cu oile noaptea atât pe pământul său, cât și pe al altor vecini. În urma oilor, totul este distrus. Cu toate acestea, ciobanul nu pățește nimic.
„În comuna noastră sunt peste 8.000 de oi. Nu prea au loc de pășunat, în schimb ne distrug nouă culturile. Strategia ciobanului se pare că funcționează. Noaptea își mută turmele pe teren nou după care pleacă de acolo. Am chemat reprezentanții Primăriei și nu au făcut nimic, doar au întocmit un proces verbal, deşi situația persistă de mai bine de o lună de zile. De ce nu îi sancționează direct? De ce le permit ciobanilor să își vadă în continuare de treabă? Lucrurile se tergiversează iar între timp el își atinge scopul. Noi nu avem timp să umblăm prin tribunale ca să ne facem dreptate”, ne spune păgubitul Ion Covaci.
Comisie de anchetă locală
Am contactat reprezentanții Primăriei Grăniceri pe care i-am întrebat dacă cunosc situația reclamată de proprietarul pământului? Dacă există soluții pentru ca ciobanul să nu mai intre pe terenurile cultivate?
„Dânsul a venit la Primărie, a depus o plângere cu privire la faptul că într-o noapte, în cursul săptămânii trecute, persoane necunoscute au pătruns pe cultura de grâu și au distrus aproximativ 20 de arii din suprafața totală a parcelei cultivate, de aproximativ un hectar și jumătate. Am dispus efectuarea unei anchete. Comisia de anchetă din cadrul Primăriei Grăniceri a mers pe teren și a stabilit pagubele. După aceea, datele au fost furnizate postului de Poliție Locală din Grăniceri, care mai apoi vor face cercetările și demersurile necesare pentru identificarea proprietarilor de animale. Este datoria noastră să mergem și să evaluăm pagubele”, ne explică Petru Claudiu Bătrînuț, primarul comunei Grăniceri.
Pagubă de 450 lei
În urma evaluării, mai spune Bătrânuț, s-a întocmit procesul verbal în care s-a stabilit că proprietarul terenului a fost prejudiciat cu 1.020 kilograme de grâu cu o valoare de aproximativ 450 lei. „În legislație scrie, negru pe alb: cultivatorul are obligația să își asigure paza bunurilor, iar în aceeași măsură crescătorii de animale au obligația de a asigura paza animalelor, ca acestea să nu rămână nesupravegheate. La nivelul administrativ al comunei Grăniceri avem înregistrate 12.000 capete de oi. Păgubitul are posibilitatea de a sesiza organele de cercetare penală pentru a căuta până la urmă vinovații. Singura cale pentru despăgubire este instanța. Noi am intreprins toate măsurile legale. Nu permitem și nu încurajăm așa ceva. Iarna trecută am dat amenzi și de 1.500 lei, pentru că au ieșit cu oile în perioada de tabulație, când oile trebuie ținute pe saivan”, a concluzionat primarul.
În loc de concluzie
Problema, din păcate, a rămas practic nerezolvată. Păgubitul este îndemnat de autoritățile locale să meargă în instanță unde… e nevoie de bani iar timpul devine relativ deoarece un proces poate dura ani de zile. O poziție dezarmantă pentru oricine deține o bucată de pământ pe care o lucrează din greu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!