ARAD. În sfârşit, avem un plan pentru zona istorică a Aradului. Adică un document care ar trebui să reglementeze situaţia din zona centrală a oraşului. Este vorba de Planul urbanistic pentru zona construită protejată „Zona Monumentelor Protejate Arad”. Documentaţia de urbanism este supusă în acest moment procedurii de transparenţă decizională la Primăria Arad, actul fiind realizat de SC Proiect SA. În proiect se arată faptul că suprafaţa zonei protejate prin acest PUZ este de 610 hectare şi că această zonă include atât limita Ansamblu Urban Arad, cât şi limita zonei centrale a Municipiului. Zona Ansamblului Urban Arad este o zonă protejată prin ordin al Ministrului Culturii şi Cultelor (nr. 2361/2010 privind aprobarea Listelor monumentelor istorice şi a Listei monumentelor istorice dispărute), în timp despre zona centrală a Aradului, cea care nu intră în Ansamblul Zonei Urbane, s-a spus de mult, de către toată lumea, că ar avea nevoie de reguli extrem de clare în ceea ce priveşte intervenţiile şi construcţiile pentru ca această parte a oraşului să arate occidental.
Proiectul de elaborare a unui plan urbanistic pentru zona protejată a început în 2009, şeful acestuia fiind arhitectul Elisabeta Cosma, din cadrul SC Proiect SA. Documentaţia în cauză a fost însuşită de către un expert atestat de Ministerul Culturii, arhitect Teodor Octavian Ghiorghiu. Dacă acest proiect va fi votat de aleşii municipali, fapt ce ar fi posibil în luna aprilie, atunci tot ce se va construi în aceasă zonă centrală protejată a Aradului, tot ce se va renova şi adăuga, pe cele 610 hectare, va trebui să respecte cu sfinţenie (sau aproape cu sfinţenie) regulile impuse în acest plan. Nimic nu se va mai putea face dacă nu corespunde prevederilor de aici.
Proiectul supus acum transparenţei decizionale şi care aştepată până în data de 14.03.2014 sugestiile, opiniile şi recomandările arădenilor – are peste o mie de pagini de date culese de pe suprafaţa vizată şi de reglementări pentru această zonă. Cel mai probabil, dacă în perioada de transparenţă decizională se vor primi recomandări – acestea vor veni cu siguranţă mai ales din zona constructorilor şi arhitecţilor. Şi asta, pentru că, după vot, nu mai este nimic de făcut şi nimic de schimbat în legile locale impuse pentru zona centrală a Aradului.
Reglementare de top
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, susţine despre acest plan că este cea mai mare reglamentare urbanistică realizată vreodată în Arad, ocupând locul doi după Planul Urbanistic General, aflat încă în lucru. „Este o lucrare extrem de amplă, cea mai mare pe care Aradul a făcut-o pe teme urbanistice”, a precizat Falcă.
Studiul documentului
Documentul, ale cărui anexe au fost grupate pe trei volume, poate fi studiat pe site-ul Primăriei Arad sau la registratura instituţiei până pe data de 14 martie, dată până la care se aşteaptă şi recomandările, sugestiile şi opiniile scrise ale celor direct vizaţi sau ale celor pasionaţi de cum va arăta oraşul nostru pe viitor.
„Este cea mai mare lucrare pe teme urbanistice” – Gheorghe Falcă
CITESTE SI:
Milioane spre drumurile Aradului
Citiți principiile noastre de moderare aici!