Petrecerile ţinute în apartament şi lucrările de reamenajarea a apartamentelor sunt ţinta principală a unei noi legi care aduce modificări la legea ordinii şi liniştii publice. Prin apariţia legii 153/12.07.2010 s-au adus modificări la legea 61/1991.
Principalul lucru care se modifică este orarul de linişte, fiind impusă o perioadă mai lungă de linişte absolută în bloc: „Constituie contravenţie tulburarea liniştii locatarilor între orele 22.00 – 08.00 şi 13.00 – 14.00, de către orice persoană prin producerea de zgomote, sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţie de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora”.
„În defavoarea locatarului”
Potrivit informaţiilor furnizate de Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA, „faţă de vechiul program (22-06 şi 15-17) per ansamblu programul a fost prelungit cu o oră, acesta fiind de 11 ore faţă de 10 ore înainte. În schimb, distribuţia orelor de linişte a fost reconsiderată. Aceasta s-a datorat faptului că, în ultimii ani, a crescut frecvenţa şi durata lucrărilor de modernizare a apartamentelor, iar fixarea repausului în timpul amiezii vizează nu atât liniştea cetăţeanului, cât servirea mesei de către cei aflaţi la lucru, care, în linii mari, coincide cu cea a celorlalţi locatari. Păstrarea perioadei vechi de linişte, între orele 15-17, ar fi adus la perpetuarea deselor conflicte între locatari, obligaţi la întreruperea lucrului la o oră nepotrivită pentru cei în cauză şi obstrucţionarea activităţii începute. Pentru fluidizarea lucrărilor şi scurtarea perioadei de execuţie s-a luat aceasta măsură, oarecum în defavoarea locatarului, care, din păcate, acolo unde se desfăşoară asemenea lucrări, nu-şi va putea desăvârşi odihna de după amiază, oferindu-i-se în plus 2 ore, între 22 seara şi 8 dimineaţa”.
Şi din apropiere
Prin modificarea legii se impun sancţiuni pentru tulburarea liniştii provenite şi din oricare alt imobil din imediata vecinătate (restaurante, localuri de noapte etc.), subliniază Arion. „Deci, amatorii de muzică tare, gălăgie, chefuri, certuri, bătăi, vor trebui să fie atenţi pentru că sunt pasibili de a fi sancţionaţi”, spune vicepreşedintele ULALA.
„Ne dorim un microclimat de viaţă civilizat”, spune Arion, militând pentru ca „aceste prevederi legale să devină un puternic scut de protecţie în faţa agresivităţii liniştii noastre”.
1.500 lei
Amenda prevăzu/tă de lege pentru nerespectarea programului de linişte este cuprinsă între 500 şi 1.500 lei.
„Faţă de vechiul program, per ansamblu, programul de linişte a fost prelungit cu o oră” – Vasile Arion
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!