ARAD. Guvernul Ponta a emis o lege pentru a ţine sub control datoriile unităţilor administrativ teritoriale din întreaga ţară. Practic, orice primărie poate intrat în insolvenţa din cauza arieratelor (datorii mai vechi de 90 de zile), iar primarii pot fi traşi la răspundere asemenea administratorilor de firme, riscând inclusiv pedeapsa cu închisoarea. Legea nu este prea bine văzută de primarii din Arad care spun că, dacă „dracul este chiar aşa negru”, ar prefera să renunţe la lucrări şi investiţii pentru a nu risca să înfunde puşcăria. În judeţul nostru există câteva localităţi care au arierate, însă destul de puţine, semn că primarii se feresc să facă investiţii dacă nu au certitudinea fondurilor necesare. Pe lista datornicilor se regăsesc Vinga, Cermei, Macea, Zărand, Gurahonţ, Hălmăgel, Nădlac, Mişca şi Hăşmaş. Ultimele trei dintre ele înregistrază arierate aferente unor programe cu finanţare naţională, deci, teoretic, ar trebui să primească bani de la Guvern. În ceea ce priveşte restul localităţilor enumerate mai sus, acestea şi-au făcut datorii în urma unor lucrări contractate pe baza bugetului local, dar banii nu au fost suficienţi pentru a achita plăţile către firmele prestatoare de servicii. Iar în capul listei datornicilor se află Nădlacul, care are arierate în valoare de aproximativ două milioane de lei, urmat de Şicula, comuna înregistrând arierate în valoare de 1,7 milioane de lei.
Aurel Radiţa, primarul Şiculei, spune că legea este una aberantă, care va pune un mare stop în calea investiţiilor. „Toate lucrările se fac în folosul comunităţii, iar, odată cu implementarea acesti legi, primarii nu vor mai face nimic pentru localităţi. Cine mai are curaj să mai facă investiţii, pentru că datoriile se acumulează în urma lucrărilor. În baza acestei legi, îmi voi achita datoriile pe care le am şi nu mai demarez nicio lucrare. Nu mai risc să îmi fac probleme. Stau ca un pasă în primărie şi aştept să mi se termine mandatul. Din bugetul pe care îl avem vom plăti utilităţile, salariile şi gata”, a declarat Radiţa.
O lege proastă
Primarul orașului Nădlac, Vasile Ciceac, crede că legea insolvenței primăriilor este cea mai proastă lege care a fost emisă în ultimii 23 de ani. „Vreau să precizez încă din start faptul că arieratele de două milioane de lei, care se leagă de orașul nostru, sunt arieratele Guvernului, și nu ale primăriei. Pentru că datoriile au fost realizate pentru campusul școlar, care este o investiție a executivului. Deci, ca atare, pe noi nu ne afectează direct această lege. Dar țin să menționez faptul că insovența primăriilor este cea mai proastă lege care a apărut la noi în țară în ultimii 23 de ani. Este o aberație să pui un executor judecătoresc să conducă o unitate administrativ teritorială. Primarul ce face atunci? Pentru ce a fost ales de cetățeni dacă nu poate să își exercite mandatul? Primarul rămâne un simplu pion, chiar dacă are puterea dată de către locuitorii localităților”, a ținut să precizeze Ciceac.
Legea insolvenței
Guvernul Ponta a întocmit un proiect de lege care vizează transformarea unităților administrativ teritoriale în veritabile societăți. Potrivit respectivei legi, o primărie care are arierate (datorii mai vechi de 90 de zile) poate intra în insolvență la cererea creditorilor. În cazul în care cererea este acceptată de către magistrați, un executor judecătoresc va prelua toate fondurile administrației publice respective, va inventaria bunurile mobile și imobile, și va hotărî ce și cum se poate cheltui din banii primăriei cu pricina, iar primarul rămâne fără obiectul muncii. Mai mult, primarii pot fi cercetați penal și sunt pasibili cu închisoarea, asemenea administratorilor de societăți. Și asta dacă nivelul arieratelor este mai mare decât jumătate din bugetul local al unității administrative cu pricina.
Plăteşte datoriile
Aurel Radiţa, primarul de Şicula, ne-a informat şi asupra faptului că arieratele vor fi acoperite în totalitate în baza unui împrumut luat de la Trezorerie cu dobândă foarte mică. „Eu cred că săptămâna aceasta ne vom scăpa de toate datoriile pe care le avem către firma”, a spus Radiţa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!