Se face dreptate pe piaţa creditelor din România, dar şi din Arad. Camera Deputaţilor a adoptat miercuri legea dării în plată, acea lege care prevede că persoanele cu credite de locuinţe îşi pot ceda bunurile ipotecate către bănci dacă sunt în incapacitate de plată a ratelor împrumuturilor. Mai precis, dacă un arădean a luat un credit imobiliar sau ipotecar, dar, din diferite motive, nu îşi mai poate plăti ratele la bancă, persoana respectivă poate renunţa la casă sau la apartament pentru a-şi stinge în totalitate creditul de la bancă. Legea a fost iniţiată după ce zeci de mii de persoane au întâmpinat diferite probleme la nivel naţional. Oamenii şi-au luat credite în valută, în special în euro şi în franci elveţieni, dar cursul valutar a explodat, iar acum trebuie să plătească dublu sumelor împrumutate la acea vreme.
În judeţul Arad creditele contractate de la instituțiile de credit de către persoanele fizice sunt în valoare de 1.765 milioane lei, dintre acestea cele mai multe fiind acordate în lei, 996 milioane lei, iar în valută echivalentul a 769 milioane lei, conform datelor publicate de Banca Naţională a României, aferente lunii februarie 2016. Creditele contractate de populație pentru locuințe reprezintă 43,51% din total credite lei și valută. Adică aproape jumătate din totalul creditelor au fost luate pentru achiziţia unei case sau a unui apartament.
Ce monedă au preferat arădenii când au luat credite pentru case? Valuta, bineînţeles. Aproape 60 la sută dintre arădeni au decis să împrumute euro sau franci elveţieni. Şi asta pentru că dobânzile sunt mai mici la creditele în valută. Numai că valuta este instabilă, iar cursul valutar poate face ca valoarea în lei a unui credit să explodeze, să crească fenomenal de mult.
Restanţe mai puţine
Dacă analizăm din punct de vedere al creditelor restante înregistrate în județul Arad pentru firme și populație, se observă în ultimul an (februarie 2015 – februarie 2016) o scădere a acestui indicator, atât pentru creditele în lei, cât și pentru valută, respectiv de la 368 milioane lei, la 330 milioane lei, fapt îmbucurător pentru județul nostru. Capacitatea clienților băncilor de a-și onora datoria la scadență s-a îmbunătățit pe seama creșterii venitului disponibil și a scăderii costului creditelor. Din păcate, BNR nu are o statistică ce poate indica restanţele care se referă strict la creditele imobiliare sau ipotecare. Aşa că nu ştim clar ce procentaj din aceste restanţe se referă tocmai la aceste datorii.
Cert este că legea nouă vine în ajutorul celor care nu îşi mai permit să plătească ratele. Legea dării în plată se aplică şi celor care sunt executaţi deja silit de bănci. Aceştia pot să predea cheia apartamentului sau a casei la bancă şi au scăpat de povara creditului.
Condiţii clare
Legea are, însă, condiţii clare de aplicare, totul pentru ca de ea să nu profite rechinii imobiliari care au cumpărat imobile în boom-ul economic din anii 2008-2010, iar acum nu îşi mai pot scoate banii. Aşadar, plafonul maxim pentru care se aplică darea în plată este de 250.000 de euro, iar arădenii care au aplicat la programul „Prima Casă” nu pot beneficia de această lege.
Citiți principiile noastre de moderare aici!