Cine face legea în Vlaicu, în piaţă? Cel puţin când vine vorba de platforma de gunoi din vecinătatea pieţei agroalimentare Lebăda, nu cei care fac curat, nu firma care strânge gunoiul, nu administratorul pieţei, nu comercianţii, ci, de pildă, un bărbat care vine să ia din gunoaie cartoanele, pentru a le valorifica mai apoi. Nu fără să lase în urmă dezastrul selecţiei sale. Cu o Dacie Logan după el, bărbatul e prezent constant la gunoiul din Valicu, fiind client vechi al paltformei gospodăreşti de aici. Este unul dintre cei care au reuşit să-i îngrijoreze pe responsabilii firmei care colectează gunoiul din Arad şi să-i facă pe aceştia să afirme că furtul de gunoi a devenit o modă de speriat în Arad. Prima oară când l-au întâlnit pe „domnul cu Loganul” era pe când angajaţii firmei se străduiau să facă curat în jurul platformei de gunoi. Muncitorii au fost ameninţaţi şi înjuraţi iar, când şeful lor a venit să vadă despre ce e vorba, acesta a fost pus să se legitimeze, cu ameninţarea „te aranjez eu”. De parcă patforma era a sa şi cartoanele pe care le căuta urmau să intre în proprietatea sa în mod cât se poate de legal.
Înapoi
Nu a înţeles mesajul nici atunci (gunoiul e al municipalităţii care va decide asupra lui iar furtul de gunoi e pedepsit şi el ca orice altă infracţiune), nici în săptămânile următoare. A revenit mereu la platforma din vecinătatea pieţei agroalimentare Lebăda pentru a fura cartoane din clopotele reciclabile şi din boxele de gunoi. S-a întors şi ieri şi a făcut dezastru în zonă pentru a-şi putea încărca maşina cu cartoanele bune de valorificat. Iar ţinta sa nu e doar platforma de lângă piaţă ci şi alte platforme de gunoi din Vlaicu. Acolo unde se va întoarce mereu, fără să-i pese de lege şi de eforturile celor care încearcă să ţină curat chiar şi lângă gunoaie. Până când legea se va aplica şi în cazul său.
Ce spune legea
Legea 99/2014 stabileşte că, la nivelul unităților administrativ-teritoriale, transportul deșeurilor municipale și al deșeurilor similare colectate separat, de la deţinătorii de deşeuri (populație, instituții publice sau agenții economici), se efectuează numai de către operatorii licențiati care au contracte de delegare a gestiunii încheiate cu autoritățile administraţiei publice locale respective sau, în cazul gestiunii directe, au hotărâre de dare în administrare a acestei activități. Actul normativ vorbeşte şi de sancţiunile în cazul furtului şi pirateriei de deşeuri. Cei care încalcă legea în acest domeniu riscă să se aleagă cu dosar penal pentru infracțiunea de furt şi cu amenzi. Încă legea nu s-a aplicat dur prin Arad, dar lucrurile par să meargă în acea direcţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!