Coplata va reprezenta contribuţia personală la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor, în momentul utilizării efective a acestora, se specifică pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS). Oficialii de la sănătate au finalizat întocmirea legii care îi va face pe oameni să plătească de la un simplu control la medicul de familie până la zilele de spitalizare. Potrivit ministrului Attila Cseke, coplata va fi pusă în aplicare începând cu data de 1 iulie 2010. Cei de la minister au doar cuvinte de laudă pentru acest sistem, susţinând că unităţile medicale care vor încasa bani de la populaţie îşi vor creşte posibilitatea pentru investiţii şi achiziţii de echipamente materiale sanitare.
Preţurile propriu-zise
Potrivit legii, românii vor fi obligaţi să plătească serviciile medicale în limita a 600 de lei pe an. În acest sens, pentru fiecare persoană va fi eliberat câte un tichet pentru sănătate, unde vor fi notate toate sumele de bani pe care beneficiarul le-a plătit către unităţile medicale, urmând ca, odată ajuns la cei 600 de lei, respectivul cetăţean să nu mai trebuiască să plătească în plus pentru serviciile medicale. În principiu, preţurile propuse pentru coplata în sistemul medical sunt cam aceleaşi care au mai fost vehiculate în presă. Un consult la medicul de familie va costa cinci lei, iar vizitele la domiciliu vor fi taxate cu 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu urmează să coste 10 lei, iar dacă medicul este înafara programului va percepe 20 de lei.
Dacă o persoană va cere un consult la domiciliu al echipajului de pe ambulanţă, va trebui să achite 20 de lei. Sumele cresc considerabil când este vorba despre recuperarea în ambulatoriu, respectiv fizioterapie, masaj sau kinetoterapie. Acestea vor fi taxate cu sume cuprinse între 50 şi 100 de lei. O noutate o reprezintă plata spitalizării, care costă 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă pacientul va fi nevoit să scoată din buzunar 50 de lei. Cele mai scumpe servicii sunt cele paraclinice: RMN fără substanţă de contrast – 100 de lei, iar cu substanţa de contrast 200 de lei.
Unii scapă de coplată
Oficialii MS au denumit şi categorii de persoane care vor fi scutite de coplată la sistemul medical. Aşadar, persoanele fără venituri sau care primesc ajutor social nu vor trebui să achite niciun leu pentru servicii medicale. Pensionarii cu pensii mai mici de 700 de lei sunt scutiţi de plată, la fel ca şi elevii, studenţii şi şomerii. Potrivit noii legi, nici revoluţionarii, persecutaţii politic, veteranii de război sau persoanele cu handicap nu vor trebui să achite controalele medicale, cu condiţia să nu aibă alte venituri decât pensiile.
De acord
Contactat pe marginea acestei legi, Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Arad, susţine coplata în sănătate. Acesta spunea că în acest mod va fi realizată o triere a pacienţilor care se prezintă la medicul de familie, mulţi dintre ei nefiind bolnavi, ci doar bătrâni.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!