ARAD. În 2017 deputatul USR, Adrian Wiener, a depus un proiect de lege prin care cerea limitarea conţinutul de acizi graşi trans (AGTN) în industria alimentară. Proiectul a devenit lege, fiind adoptat și promulgat, iar acum autoritățile încep controale pentru a verifica modul în care aceste noi reglementări sunt respectate.
ANSVSA a anunțat că inspectorii sanitar-veterinari au demarat controale oficiale în unităţi de producţie şi comercializare din sectorul alimentar pentru a verifica aplicarea cerinţelor legislative privind conţinutul de acizi graşi trans din produsele de consum.
Controalele au loc în unităţi precum cele de fabricare a produselor de panificaţie, patiserie, popcorn, grăsimilor vegetale, margarinelor, uleiurilor parţial hidrogenate, în unităţi de alimentaţie publică (fast-food şi restaurante), în unităţi de depozitare şi comercializare a produselor alimentare care conţin margarine, grăsimi şi uleiuri parţial hidrogenate.
„Operatorii vor fi verificaţi în ce priveşte aplicarea măsurilor stabilite pentru asigurarea conformităţii cu cerinţele legislative în acest domeniu, inclusiv prelevările de probe şi acţiunile luate în cazul în care rezultatele analizelor indică depăşiri ale limitelor permise de acizi graşi trans”, transmite ANSVSA.
În cazul în care, în timpul controalelor oficiale se identifică neconformităţi privind conţinutul maxim de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate direct consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, se vor lua măsuri imediate pentru ca produsele să nu fie puse pe piaţă şi/sau să fie retrase de la comercializare.
Aplicare de la 1 aprilie
Începând cu data de 1 aprilie 2021 se aplică noi cerinţe pentru operatorii din domeniul alimentar cu privire la conţinutul de acizi graşi trans din alimente, alţii decât acizii graşi trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, aşa cum sunt prevăzute în Legea nr. 182/2020 pentru stabilirea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman şi în Regulamentul Comisiei (UE) 2019/649.
Astfel, conţinutul de acizi graşi trans din alimente, alţii decât acizii graşi trans prezenţi în mod natural în grăsimea de origine animală, nu trebuie să depăşească valoarea de două grame la 100 grame de grăsime pentru alimentele destinate direct consumatorului final şi a celor destinate vânzării cu amănuntul.
Prima lege depusă de Wiener
„Prima lege pe care am depus-o, în calitate de parlamentar, a fost la începutul lunii martie 2017, la scurt timp după preluarea mandatului. A fost o lege destinată scăderii mortalității cardiovasculare în România, prin eliminarea celui mai toxic macro-nutrient din alimentele românilor: acizii trans. Aceștia sunt, în mare parte, obținuți industrial și turnați cu butoaiele în alimente. Sunt ieftini, cresc termenul de valabilitate al produselor, dar ucid oameni. Se estimează că 5% din mortalitatea cardio-vasculară (3.500-5.000 decese/an) este determinată strict de adăugarea acizilor trans în alimente, iar România rămâne printre țările din UE cu cel mai mare consum de acizi trans”, a declarat deputatul Adrian Wiener.
Trimite articolul
Xdar despre eliminarea E-urilor si a altor chimicale din mezelurile din comert ce zice dl Wiener?nimic???
-
E-urile sunt aprobate de UE, eliminarea 100% este imposibil de indeplinit, deoarece ar atrage costuri mult prea mari din partea furnizorilor, ceea ce ar influenta in final pretul de la raft. Ce se paote face este sa se limiteze cantitatea din fiecare produs dar cam atat, ceea ce se discuta acum acizii Trans sunt mai periculosi ca si E-urile 🙂
-
Dar “E-urilor” spune nimic despre pericolul substantei, de exemplu E300 e acid ascorbic… care de fapt este vitamina C si e perfect inofensiv.
-
Mincatorii de “E-uri” ceausiste produsi la Combinatul de Ingrasaminte Chimice Valea Calugareasca fac mofturi la aditivi omologati de lumea civilizata!
https://newsweek.ro/actualitate/cum-a-musamalizat-ceausescu-folosirea-unui-adeziv-radioactiv-in-alimente?fbclid=IwAR2bywX_8gZZnRfOvYysT9HS2L55Yjs7Rs2xKt_07FCNFqacwq8Y-L1w_Dg
Felicitari si sa continuie sa vegheze la sanatatea populatiei
-
Stai linistit
FELICITARI!!!!!!!!!!!!!!
Dar din 2017 pana acum, de ce a durat asa mult?????? Sunt multe brutarii pe centru, covrigarii aceia ce contin?
Multi oameni ar fi putut fi salvati de boli cardiovasculare etc…. In UE de mult nu mai se consuma.
Si cu limitarea zaharului raportat la 100 g cum ramane???? Avem diabet la greu in tara.
-
diabeticule pentru lamurire consulta structura parlamentului din anul 2017, vezi cine a fost la putere si de ce au amanat atat de mult aplicarea legii?
Foarte bine, icepeti cu laboratoarele cofetariilor, in special Libelula si Crisan, care utilizeaza exclusiv cea mai proasta margarina vrac,,ce se poate gasi in depozite la pret redus, ranceda de veche ce e . De iei o prrajitura de la ei ti se apleaca de mirosul de ranced si de margarina aia oribila din creme ce ti se lipeste de cerul gurii .
-
Ai dreptate!Si scumpe si gretzoase!Nu uita uleiul de palmier!
-
Dar le place ca-i dulce. avem laborator de projituri unde produsele noastre sunt facut cu UNT si firte pe aburi, dar nu sunt bune ca sunt cam scumpe. ca sta o persoana si se fierbe pe maini amestecand in crema sa se faca asa cum trebuie, nimeni nu vrea sa stie.
Și eu l am rugat sa inițieze o lege prin care sa limiteze sacii de ciment la 20 kg și nu 40 cât au acum. În occident sunt limitati demult la 20 kg. Deocamdată nimic.
-
Sunt saci de 20kg pe piata. nu te oblica nimeni sa cumperi pe cei de 40kg.
Parizerul la 6 lei Kg în Peny, Profi și Carefor doza mortale de sare și euri pentru un deces garantat. Ani de-a rindul nimeni din minister nu se simte vinovat.
-
Ala e pt caini si pisici!
-
nu te obliga imeni sa mananci parizer.
la fel si pe ceilalti comentatori suparati, nu va obliga nimeni sa cumparati de la covrigarii, patiserii sau produse cu E-uri.
la orice aspect vreti un tatuc sa va indrume si struneasca? analizati si asumati-va deciziile a ceea ce mancati. asteptati mura in gura sa va zica sa va faca altcineva. si cand va fac strainii sclavi si prosti va revoltati….
Cumparati de la tarani.
-
Ce?Taranii nu mai produc nimik!Majoritatea pietzarilor sunt comercianti ,cumpara de la depozite si ungaria.
-
Boby solo , ai uitat sa adaugi ca majoritatea pietarilor sun tigani si bisnitari ce spala astfel banii din contrabanda; bisnitarii terorizeaza si alunga din piete satenii ce vin cu surplusul din gradini.
-
Sunt curios daca mai fumeaza wiener
Respect si Felicitari!
Avem un medic aradean cu care ne mandrim!
Vreau sa vad cat mai multi oameni implicati asemeni
domnului Doctor!
-
A fost doctor, dar acuma face parte din gașca URLĂTORILOR și nu mai e decât o SCURSURĂ UMANĂ un jeg, gunoi și un mare kîkat ca gașca de urlători