ARAD. Un act normativ emis la începutul anului trecut produce, de la 1 ianuarie 2015, efecte importante în ceea ce priveşte identificarea câinilor. Conform Ordinului nr.1 din 7 ianuarie 2014, al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor, “toţi proprietarii de câini au obligaţia de a-şi identifica prin microcipare şi înregistra animalele ce le deţin”.
Fără acte = vagabond!
De la 1 ianuarie, „este interzisă deţinerea de câini neidentificaţi şi neînregistraţi”, se precizează în actul amintit. În plus, „câinii neidentificaţi şi neînregistraţi aflaţi în spaţiile publice sunt consideraţi câini fără stăpân şi sunt trataţi conform prevederilor legislaţiei specifice în vigoare”. “Identificarea câinilor cu stăpân prin implantarea unui microcip şi înregistrarea datelor în RECS, se face numai de către medicii veterinari de liberă practică din unităţile medicale veterinare de asistenţă, înregistrate în Registrul unic al cabinetelor medicale veterinare cu sau fără personalitate juridică, REGISTRU deţinut de către Colegiul Medicilor Veterinari din România (CMV Ro), medici veterinari înregistraţi ca identificatori şi operatori ai RECS”, subliniază, într-un comunicat, dr. Dumitru Nişulescu, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari – filiala Arad.
Obligaţiile stăpânilor
Proprietarii de câini au următoarele obligaţii: de a se prezenta cu câinii la microcipare şi înregistrare şi de a prezenta veterinarului documentele şi informaţiile de identificare necesare atât pentru câine, cât şi pentru proprietar. Medicul veterinar îi va elibera un carnet de sănătate cu serie şi număr unic, iar pentru câinii care părăsesc teritoriul României se eliberează un paşaport, la solicitarea proprietarului, suplimentar faţă de carnetul de sănătate.
Termene
Animalele trebuie prezentate pentru identificare înainte de a împlini vârsta de 3 luni, sau înainte de schimbarea proprietarului ori scoaterea în spaţii publice şi cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei. În România, vaccinarea contra rabiei a câinilor în vârstă de peste 3 luni este obligatore, iar medicii veterinari au obligaţia să vaccineze contra rabiei doar câinii care sunt identificaţi prin microcipare. Proprietarii sunt obligaţi să anunţe veterinarul, în termen de 7 zile, vânzarea, cumpărarea, pierderea, dispariţia, furtul, donaţia sau moartea câinelui şi să solicite utilizatorilor RECS să înregistreze, dacă este cazul, schimbarea datelor proprietarului şi noua adresă.
Contra cost
Identificarea prin microcipare, eliberarea carnetului de sănătate şi a paşaportului nu este gratuită. “Fiecare unitate medical-veterinară de asistenţă are obligaţia să îşi stabilească tarifele ce le aplică pentru serviciile ce le prestează, aceste tarife trebuie afişate la fiecare punct de lucru şi aduse la cunoştinţa fiecărui proprietar de câini, înaintea efectuării operaţiunilor de identificare prin microcipare şi înregistrare a câinilor”, subliniază dr. Dumitru Nişulescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!