Administratia locala pare să nu ţină cont de criza prin care trec mai toţi arădenii şi în principal de situaţia dramatică în care au ajuns sute de familii rămase fara un serviciu. Nu ne referim, aici, la contribuabilii rău-platnici care, deşi au posibilitatea financiară, încearcă să se eschiveze de la plata taxelor, ci la acea categorie de cetăţeni care sunt în situaţii disperate. Pe site-ul Primăriei Arad, la secţiunea întrebărilor pe tema taxelor şi impozitelor, arădenii încearcă să afle dacă, există în vreun fel, posibilitatea a a-şi amâna plata impozitelor până la găsirea unui loc de munca.
„Bună ziua. Trec printr-o situaţie financiară mai dificilă şi nu am posibilitatea să-mi plătesc, momentan, impozitul. Aş dori să ştiu până când pot să plătesc sau ce trebuie să fac în acestă situaţie? Vă mulţumesc!”. Acesta este unul dintre mesajele recente afişate la categoria întrebărilor privind impozitele. De partea cealaltă administraţia locală susţine că singura soluţie este plata impozitelor în tranşele stabilite prin Codul fiscal. „Ca urmare a sesizării dumneavoastră vă comunicăm următoarele: În ceea ce priveşte impozitul pentru clădire, teren şi auto, potrivit art. 255, alin 1, art. nr. 260, alin 1 şi art nr. 265 alin 1 din Legea nr. 571/2003, privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare «Impozitul/taxa pe clădiri, teren şi auto se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv”, explică reperezentanţii municipalităţii.
Patru rate la salubrizare
Amânări nu se pot face nici de la plata taxei de salubrizare, care a ajuns la valori foarte mari pentru familiile cu mai mulţi membrii, fiind vorba de 75 lei/ persoană/an. „Taxa specială de salubrizare, potrivit anexei nr. 7 la Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 430/28.12.2009 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2010, taxa se plăteşte anual, în patru rate egale, până la 31 martie, 30 iunie, 30 septembrie şi 15 decembrie inclusiv”, răspune arădenilor Compartimentul Audienţe din cadrul PMA.
Majorări de întârziere
Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, privind Codul de procedură fiscală stabileşte că „pentru neachitarea la termenul de scandenţă de către debitor a obligaţiilor de plată, se datorează după acest termen majorări de întârziere. Majorarile se calculează pentru fiecare zi de întârziere şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv. Nivelul majorării de întârziere este de 0.1% pentru fiecare zi”.
JA-A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!