Calculul salariilor cadrelordidactice crează din nou o situaţie tensionată în rândul profesorilor. Problema a apărut în urma celor două ordine ale ministerului (nr. 115/ 2010 şi 08/72/2010 ) prin care unităţilor de învăţământ le-a fost indicat modul în care trebuie aplicate sentinţele judecătoreşti referitoare la Legea nr221, precum şi alte sentinţe privind drepturi băneşti câştigate în instanţă. „Aceste note sunt grave abuzuri săvârşite de funcţionari ai acestui minister, care semnează aceste hârtii fără acoperire legală.” se arată într-un comunicat emis de Biroul Operativ al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Diferenţe salariale
Profesorii afiliaţi Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad au, în acest moment, câştigat în instanţă un proces prin care au beneficiat de o mărire salarială (legală) de 15%. De asemenea mai au procese pe rol pe Legea 221 care, câştigate, ar duce de asemenea la o majorare salarială.
Cei care nu au obţinut în instanţă aceste drepturi au, un salariu mai mic, chiar dacă au acelaşi nivel de studii, grade etc. Sugestia MECTS este ca toţi profesorii să fie salarizaţi unitar, după noua lege a salarizării, fără a se ţine cont de drepturile băneşti câştigate în instanţă. Evident, acest nou mod de calcul, conform legii 330, ar duce la diminuarea veniturilor lunare pentru mulţi dintre profesori, salariile unora ar putea scădea chiar cu 500lei. „Hotărârea judecătorească are putere de lege şi instituie obligaţia imperativă de a fi executată de cel faţă de care s-a pronunţat. O hotărâre judecătorească irevocabilă, conform art. 129 din Constituţie, nu poate fi desfiinţată decât prin exercitarea căilor de atac prevăzute de lege, iar până la desfiinţare, efectele ei sunt obligatorii.” precizează liderul SDÎ Arad, Dănuţ Ieneşescu.
Majoritari
Numărul profesorilor afectaţi de noua lege a salarizării este destul de mare. Majoritatea şcolilor sunt afiliate SDÎ şi au câştigat drepturile în instanţă, în alte cazuri procesele sunt pe rol. Care va fi reacţia lor şi cum vor aplica ordinele amintite, rămâne de văzut.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!