Domnnule prefect, aţi fost unul dintre cei care aţi afirmat că protestele de la Arad nu au avut un caracter spontan. Pe ce vă bazaţi când spuneţi asta şi cine stabileşte caracterul spontan al unei acţiuni?
Eu am atras atenţia că acţiunile de protest organizate pe platoul din faţa Palatului Administrativ nu au avut autorizaţie pentru a se desfăşura. O singură manifestare a avut autorizaţie, iar aceea a avut loc miercuri, derulându-se, ca şi celelalte, fără incidente. Nu am cum să iau în considerare ipoteza spontaneităţii protestelor, atât timp cât acestea au fost organizate nu de reprezentanţi ai societăţii civile, ci de cei ai clasei politice din Arad. Există suficiente date care pot proba faptul că unii politicieni au organizat, nu doar au parazitat manifestările arădene, utilizând tribuna pieţei pentru a-şi urma propria agendă politică.
Nu a fost nimic spontan, ci premeditat, atât timp cât au fost aduşi oameni din judeţ de către primari ai unui partid politic, iar aceştia ştiau că la ora 17.00 trebuie să fie la Casa Sindicatelor, iar de acolo se merge în Piaţa Primăriei. Nu te poţi preface că nu vezi ceea ce este evident pentru toţi.
Vor exista amenzi pentru cei care au participat la acţiunile neautorizate şi pe care nu le consideraţi spontane?
Nu prefectul este cel care dă amenzi. Rolul meu este să mă asigur că instituţiile statului aplică legea. O lege care e aceeaşi pentru toţi, inclusiv pentru oamenii politici şi care este în vigoare din anul 1991! Aşa cum cetăţeanul simplu e amendat dacă parchează în loc nepermis sau pentru că nu are centura de siguranţă, tot aşa fiecare dintre noi trebuie să respectăm legea, indiferent ce statut social avem. Problema este că cei care organizează acţiuni de protest nu şi le asumă şi se ascund sub umbrela „spontaneităţii” pentru a fugi de răspundere.
Sunt convins că există şi iniţiative spontane, dar acestea sunt dublate şi apoi dirijate de forţe care vor să profite direct, personal sau în grup, de efectele protestelor. Linia între legal şi ilegal nu este deloc subţire. Linia defineşte clar diferenţa dintre o acţiune autorizată şi una neautorizată. E acreditată ideea că nimeni nu are nicio răspundere, pentru ceea ce se întâmplă şi avem exemplul de duminică, de la Bucureşti, când au fost violenţe şi nu am văzut niciun politician care să-şi asume vreo acţiune.
Un fost prefect al Aradului afirma că în timpul cât era dumnealui la Prefectură cei de la opoziţie au protestat în faţa Primăriei şi nu i-a amendat, iar acum se vorbeşte de amenzi.
Aici este vorba de o atitudine de gaşcă, adică acum suntem noi la putere şi ,,închidem ochii”, iar când sunteţi voi la putere vă cer să faceţi la fel. Cu astfel de mentalităţi nu pot să fiu de acord şi cât sunt în această funcţie nu respect astfel de principii de gaşcă. Legea se aplică, nu se negociază, indiferent despre cine este vorba. Într-o situaţie de drept, nu putem invoca precedentul ilegalităţii sau al aplicării relaxate ori discreţionare a legii. Domnul care a fost prefect al Aradului are pretenţia că, dacă dumnealui nu a respectat legea într-un anumit context, să se meargă pe aceeaşi linie, să se facă aceeaşi greşeală.
Opoziţia a cerut demisia dumneavoastră. Cum răspundeţi acuzaţiilor care vi s-au adus?
Cererea de demisie e un clişeu, îndrăznesc să spun, populist. Unul care, de cele mai multe ori, nu ţine seama de cadrul responsabilităţilor. Care sunt responsabilităţile politicienilor, altele decât cele de a solicita demisia unor reprezentanţi ai autorităţilor? Să răspundă întâi la această întrebare, apoi să judece în ce fel s-a achitat prefectul de responsabilităţile sale. În calitate de prefect nu am făcut decât să îndemn la calm şi i-am sfătuit pe arădeni să nu răspundă provocărilor politice şi să nu participe la mitinguri neautorizate. Arădenii riscă, în felul acesta, ca mesajul lor, pe care sunt îndreptăţiţi moral şi legal să-l transmită, să fie confiscat şi manipulat politic. Eu am refuzat întotdeauna polemicile cu oamenii politici, tocmai pentru a-mi respecta calitatea de înalt funcţionar public. Dacă a cere respectarea şi aplicarea legii în mod egal tuturor (inclusiv politicienilor) este implicare politică, atunci las cetăţeanul să tragă concluziile.
Cum apreciaţi că s-au comportat arădenii la aceste acţiuni de protest?
Aradul a dat dovadă că este un oraş cu oameni civilizaţi, conştienţi de statutul nostru european. Înţeleg că există nemulţumiri sociale, că au fost luate unele măsuri care afectează populaţia, dar nu înţeleg ca aceste nemulţumiri să fie exprimate violent. Or, relaxând aplicarea legii, deschizi larg uşa unui posibil şir de ilegalităţi, inclusiv cele ale manifestărilor violente.
Vreau să mulţumesc arădenilor care au înţeles mesajul meu şi, asumând civismul şi legalitatea, în ultimele zile nu au mai luat parte la acţiuni neautorizate. Mulţumesc, de asemenea, forţelor de ordine care şi-au dat silinţa să nu existe incidente. Suntem cu toţii arădeni, indiferent că protestăm sau nu şi trebuie să fim mândri de statutul nostru de cetăţeni europeni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!