ARAD. Un sistem clar și transparent de notare a alimentelor, un „semafor alimentar” care să vină în ajutorul consumatorilor atunci când doresc să cumpere un produs, în definitiv o măsură pentru o viață mai sănătoasă. Pe scurt, este vorba despre inițiativa legislativă a deputatului USR de Arad, medicul Adrian Wiener.
Ce înseamnă acest sistem?
Sistemul Nutri-Score facilitează alegerea alimentelor mai sănătoase, pentru a limita bolile cardio-vasculare, obezitatea și diabetul, dar și să stimuleze industria agro-alimentară. Măsurătorilor Nutri-Score se fac per 100 g sau 100 ml de produs și sunt luate în calcul două componente. Pe de o parte, sunt aspectele care cresc calitatea produsului (conținutul de fibre, conținutul de proteine, conținutul de fructe/legume și conținutul de oleaginoase), iar pe de altă parte, aspectele care scad calitatea (valoarea energetică, conținutul de sare, conținutul de zahăr și conținutul de grăsimi saturate).
Nutri-Score este o etichetă, pe lângă cea obligatorie, care informează consumatorul, într-o formă simplificată, asupra calităţi nutriţionale a produsului. Sunt 5 culori, de la verde închis (care indică produsele cu cea mai înaltă calitate nutriţională) la portocaliu închis (pentru produsele cu o calitate nutriţională mai scăzută), şi 5 litere, de la A la E.
„Hrana poate fi aliat sau inamic în faţa bolilor cardio-vasculare, a diabetului sau a obezităţii. Iar eticherea Nutri-Score, gratuită şi voluntară, poate fi de un real folos în informarea consumatorului asupra calităţii nutriţionale a produselor alimentare, astfel încât el să aleagă alimentele mai bune pentru sănătatea sa. Introdus în Franţa în anul 2016, sistemul este implementat astăzi în mai multe state europene. În Franţa, după trei ani de implementare, rezultatele erau deosebit de încurajatoare: peste 500 de producători optaseră pentru etichetarea produselor, iar peste 50% dintre francezi declarau că şi-au schimbat în bine cel puţin un obicei alimentar”, declară deputatul USR Adrian Wiener.
Alte exemple europene
Sistemul Nutri-Score este folosit în Franţa, Germania, Belgia, Spania, Olanda, Luxemburg, Elveţia şi Polonia. În aceste țări rezultatele nu au întârziat să apară, spre exemplu în Franța, după trei ani de la implementarea sistemului care ajută consumatorii să aleagă produsele alimentare mai bune pentru sănătatea lor, 50% dintre francezi declarau că și-au schimbat în bine cel puțin un obicei alimentar.
Trimite articolul
Xnu asa nenea doctorule
faceti controale in punctele de trecere a frontierei de stat impreuna cu DSV si verificati toate produsele alimentare ce intra in tara pt a fi revandute prin magazine. Asa era inainte de 89 cand se controlau toate importurile de alimente si care contineau pesticide erau oprite la import ( fie ca erau legume fructe etc ) Acum ori cine importa ori ce fara frica. si le pune in vanzare. Da!