„Aproape că e mai ieftin să te încălzeşti cu energie electrică, decât cu lemne”, spune un pensionar din cartierul arădean Pârneava, care a plătit 4.500 de lei pentru mai puţin de 15 metri steri de lemne de foc, care îi ajung doar dacă iarna nu va fi una grea. La fel consideră tot mai mulţi arădeni care au încălzirea pe lemne, pentru că judeţul nostru are printre cele mai mari preţuri din ţară. Atât la stat, cât şi la privaţi, preţurile au crescut constant, în ultimii ani. Dincolo de faptul că lemnul s-a scumpit în toată Europa, în regiunea de vest a ţării, mai ales în Arad şi Bihor, o cauză importantă este cererea mare, dată de faptul că de aici se aprovizionează şi clienţi din Ungaria.
Direcţia Silvică Arad gestionează aproximativ 48 la sută din suprafaţa forestieră a judeţului, care depăşeşte 200.000 de hectare. Restul pădurilor sunt private sau ale primăriilor.
În fiecare an, Direcţia Silvică Arad scoate la vânzare peste 30.000 de metri cubi de lemne de foc. În iarna trecută s-au vândut – atât prin licitaţii publice la care participă firme, cât şi direct populaţiei – 33.000 de metri cubi, iar anul acesta, până la 1 noiembrie (dată până la care există realizate statisticile), 28.000 de metri cubi. În stocurile ocoalelor silvice mai există câteva mii de metri cubi, care probabil se vor vinde până la încheierea anului.
Interes din Ungaria
La licitaţii participă aproape de fiecare dată şi firme din Ungaria, care distribuie apoi lemnele consumatorilor casnici din ţara vecină. Interesul vecinilor pentru lemnul din pădurile noastre a condus, inevitabil, la creşeterea preţurilor.
“Firmele din Ungaria au început să cumpere lemne de foc de la noi după 2007, când România a devenit ţară membră a Uniunii Europene. Iniţial au cumpărat doar lemn de salcâm, folosit în mod obişnuit pentru foc în ţara vecină, însă ulterior au achiziţionat şi din alte specii. Preţul lemnului fiind dat de cerere, majorarea a fost influenţată şi de cumpărătorii din Ungaria”, a declarat, pentru Jurnal Arădean şi Aradon, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Arad, Gelu Zdrenghea.
Preţuri la stat
În 2016, Direcţia Silvică a vândut lemne de foc la un preţ mediu de 132 de lei metrul cub (unitate de măsură folosită în aceste statistici) fără TVA, pentru masa lemnoasă ridicată direct din păduri. La depozitele ocoalelor silvice, preţul a fost mai mare, de 168 de lei fără TVA.
În acest an, preţurile medii au crescut simţilor: 165 de lei fără TVA pentru lemnul ridicat direct din păduri şi 210 lei fără TVA pentru lemnul din depozite.
Preţurile afişate de ocoalele silvice pare mic, în comparaţie cu cele practicate de distribuitorii privaţi. Numai că statul nu asigură şi transportul acasă la client, încărcarea şi descărcarea, astfel că se pot dubla costurile până la poarta casei.
Preţuri la privaţi
Distribuitorii privaţi au majorat şi ei preţurile an de an. În judeţ, metrul cub costă 400 – 450 de lei, în funcţie de specia de la care provine lemnul. De cele mai multe ori, acest preţ include doar transportul până la poartă, nu şi descărcarea. Dacă e vorba de buşteni, clienţii mai trebuie să-i taie, să-i crape, ceea ce impune alte costuri.
Metrul ster este mai ieftin, însă trebuie să aveţi în vedere că un metru ster înseamnă circa 0,68 metri cubi. Preţurile sunt cuprinse între 230 şi 300 de lei, cu transport inclus.
Confort costisitor
Având în vedere evoluţia preţurilor, încălzirea pe lemne a devenit un lux pentru mulţi arădeni, mai ales pentru pensionari sau cei cu venituri modeste. Pentru o casă cu trei – patru camere se consumă în sezonul rece (minimum cinci luni) în jur de 15 metri cubi de lemne (22 metri sterni). Asta înseamnă că pentru a trece iarna, cheltuiala unei familii se ridică la peste 5.000 de lei.
La bloc, cu lemne
În cazul unui apartament de bloc cu două camere încălzit cu lemne, costul e de circa 2500 de lei în tot sezonul rece. Iar în judeţ, sute de familii din sate şi oraşe mai mici se încălzesc la bloc cu lemne. Doar în Lipova există aproximativ 30 de blocuri ce nu mai sunt racordate la reţeaua termică a oraşului, care a fost desfiinţată, iar în zonă nu există nici gaz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!