Pesta porcină africană, care a lovit ţara noastră în 2017, a schimbat legile. Sutele de mii de porci morţi de pe întreg teritoriul României a făcut ca Guvernul să modifice legislaţia în ceea ce priveşte colectarea şi incinerarea animalelor moarte. Consiliile judeţene au fost obligate, prin lege, să contracteze firme care să adune animalele moarte din gospodării şi să le elimine. Chiar dacă pericolul pestei porcine a trecut, Consiliul Judeţean Arad se supune legii şi a lansat o cerere de ofertă pentru a găsi o firmă care să preia leşurile de animale din curţile arădenilor şi să le elimine. Contractul care urmează să fie semnat se referă la „servicii de colectare, transport şi neutralizare a animalelor moarte, provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale de pe raza judeţului Arad”, iar CJA estimează că va plăti, pentru anul în curs, peste 132.000 de lei, plus TVA.
Ce trebuie să facă firma care va prinde acest contract? Să se deplaseze în judeţ, acolo unde este solicitată, să preia cadavrele animalelor, indiferent că sunt vaci, cai, porci, oi, capre sau alte animale crescute de arădeni, să le transporte la un punct de incinerare şi să distrugă leşurile respective.
Marea parte a cheltuielilor va fi achitată chiar de către Consiliul Judeţean, urmând ca arădenii care predau animalele moarte să plătească doar 25 la sută din suma pentru distrugere. „Valoarea maximă ce se va achita este de 900 de lei, fără TVA/tonă de animale moarte. Sunt acoperite în proporţie de 100 la sută costurile de transport al animalelor moarte, cuprinzând preluarea, încărcarea în mijlocul de transport şi descărcarea. Sunt acoperite în proporţie de 75 la sută costurile activităţii de distrugere a animalelor moarte, situaţie în care diferenţa de 25 la sută este suportată direct de crescătorii individuali de animale şi se achită prestatorului de servicii contractat în Consiliul Judeţean, la ridicarea animalului mort, fiind evidenţiată în facturile transmise de prestatorul de servicii”, se arată în caietul de sarcini.
Şi procedura
În acelaşi caiet de sarcini se precizează şi modul în care se va interveni. „Serviciile de neutralzare a animalelor moarte provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale se efectuează prin preluarea acestora de pe raza unităţii administrativ-teritoriale în care a intervenit decesul, în maxim 24 de ore de la informarea/solicitarea telefonică făcută de către reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale şi transportul la unităţile de neutralizare ale prestatorului. Preluarea se va face cantitativ pe fiecare specie de animal în parte, prin consemnarea cantităţii ridicată în prezenţa medicului veterinar”. Practic, arădenii trebuie să anunţe la primărie decesul animalului, iar reprezentanţii primăriei trebuie să sesizeze firma care va ridica leşurile. De faţă trebuie să fie şi veterinarul unităţii administrativ-teritoriale.
Doar din gospodării
Trebuie precizat faptul că ridicarea gratuită a cadavrelor de animale se va face numai din gospodării, de la crescătorii casnici. Arădenii care au societăţi cu profil de creştere a animalelor nu se pot bucura de această lege, ei fiind nevoiţi să contracteze o firmă de profil. Activitatea va începe de abia după ce Consiliul Judeţean va semna un contract de prestări servicii cu o firmă de profil.
Banii, de la Guvern
Banii pe care Consiliul Judeţean Arad îi va plăti pentru ridicarea, transportul şi eliminarea leşurilor provin de la Guvern, de la Ministerul Agriculturii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!