Ieri, cu o largă majoritate, senatorii au adoptat Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare. Este vorba despre ordonanţe simple, care nu pot interveni în domeniul legilor organice şi care vor fi trimise spre aprobare în Parlament până la 1 februarie, iar fiecare act aprobat va fi supus pentru aprobare, modificare sau, eventual, respingere. Domeniile vizate sunt finanţele publice şi economia, justiţia, sănătatea, transporturile, mediul, dar şi prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.
Toate guvernele au abuzat
Senatorul PSD, Avram Crăciun, a votat ca şi senatorii PD-L, Constantin Igaş şi Ovidiu Marian, în favoarea abilitării Guvernului, motivându-şi votul prin aceea că „toate guvernele au fostabilitate şi vor fi în continuare, pentru că pe perioada vacanţei parlamentare se ivesc probleme care nu suferă amânare”. Întrebat dacă nu crede că există posibilitatea ca Guvernul să abuzeze de ordonanţe, senatorul arădean a spus că „ sigur va abuza, cum au abuzat toate guvernele de până acum. Proiectele de legi urmează un drum foarte lung până să ajungă la Parlament, fiind necesare o sumedenie de avize şi fiecare guvern este tentat să scape de această corvoadă, prin intermediul ordonanţelor, procedura fiind mult mai simplă”.
Teorie versus practică
Deşi spune că, oricum, ordonanţele vor ajunge, pentru aprobare, tot la Parlament, Avram Crăciun recunoaşte că, până la acea fază, acestea îşi produc efectele imediat, uneori chiar pentru timp îndelungat. „Au fost destule cazuri în care ordonanţele au fost respinse de către Parlament, după ce îşi făcuseră efectele ani la rând. În mandatul de senator 2000-2004 veneau la Senat ordonanţe de pe vremea Guvernului Petre Roman, ca să nu mai vorbesc de cele de pe vremea lui Ciorbea”.
Pentru a intra în vigoare, textul trebuie adoptat şi de Camera eputaţilor, care este Cameră decizională.
S.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!