Din această săptămână avem o nouă lege a adopţiilor. S-a discutat mult despre modificările pe care le aduce legea şi despre efectele pe care le produc acestea. Nu se poate vorbi despre schimbări esenţiale. „Per ansamblu, procedura adopţiei a rămas aceeaşi. Noutatea cea mai mare este pentru cei care au plecat în străinătate” – susţine Aurora Lupaş, şefa Serviciului Adopţii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad. Conform noii legi, românii care lucrează şi au reşedinţa în străinătate pot să adopte copii din ţara natală. „Nu e o adopţie internaţională, ci semi-internaţională pentru că numai românii din străinătate pot să adopte, nu şi ceilalţi cetăţeni străini” – opinează Aurora Lupaş.
Şefa Serviciului Adopţii spune că, la nivelul judeţului nostru, nu au prea fost astfel de solicitări, până acum. „Am avut una în decembrie 2011 – venită din partea unei familii care lucrează în Italia – căreia i-am spus să mai aibă răbdare până în aprilie, pentru că ştiam că legea (care a fost adoptată în noiembrie-n.r.) îi va permite adopţia. Familia urmează să fie evaluată de către o instituţie din ţara în care locuiesc, nu mai trebuie să vină aici… se simplifică un pic procedura pentru ei. Pentru noi, la români, perioada de evaluare a crescut de la 60 de zile la 120 de zile” – explică Aurora Lupaş.
Potrivit noii legi a adopţiei, toţi românii care locuiesc în străinătate şi doresc să înfieze un copil din România vor putea demara procesul de adopţie, prima etapă fiind solicitarea atestatului de familie adoptatoare. Persoanele interesate vor trebui să se adreseze autorităţilor centrale din domeniul adopţiei din ţările în care locuiesc. În anumite ţări, însă, precum Italia şi Israel, adoptarea copiilor români va începe cu întârziere, deoarece autorităţile centrale din cele două state au delegat o parte dintre atribuţii unor organizaţii neguvernamentale, care trebuie acreditate şi de către Oficiul Român de Adopţii.
Termene precise
O altă noutate adusă de Legea adopţiilor are legătură cu termenul în care un copil e declarat adoptabil, în sensul că s-au instituit termene precise. „Copilul e declarat mult mai repede adoptabil – în 30 de zile -, dar asta numai în cazul în care nu are mamă şi nu are tată, situaţii foarte puţine la noi în judeţ – poate una pe an” – precizează Aurora Lupaş, şefa Serviciului Adopţii din cadrul DGASPC Arad.
Copiii care se află în sistemul de protecţie a copilului trebuie să aibă finalizată adopţia la un an de la intrarea în sistem. Sigur, dacă părinţi sunt de acord şi consimt. „Dacă părinţii nu consimt, nu se poate trece peste ei. Deci, este un termen de un an, dar părinţii îşi păstrează dreptul de a consimţi la adopţie, chiar dacă se depăşeşte un an. Dacă mama şi tata spun nu, iar copilul rămâne în continuare în sistem, atunci n-am făcut nimic. E exact ca până acum” – opinează Aurora Lupaş.
Sprijin
Şefa Serviciului Adopţii conchide: „Oricum ar fi legea, noi vom face tot ce putem pentru a minimaliza greutăţile pe care le-ar putea întâmpina familiile ce doresc să adopte. Îi aşteptăm pe oameni să vină la noi cu încredere, să adopte un copil. Pentru că familia fără copii nu are niciun sens”.
Cifre
48 copii din Arad au fost declaraţi adoptabili, în 2011
30 de familii au primit atestat de familie adoptatoare
7 cereri de adopţie au fost depuse în 2012 la DGASPC
Citiți principiile noastre de moderare aici!