Arad. Abia au reușit cei de la Compania de Apă și cei de la ANIF să se mobilizeze și să ne transmită puncte de vedere legate de poluarea canalului Mureșel cu dejecțiile arădenilor din Micălaca că trebuie să-și schimbe comunicatele și să dea alte explicații. Canalizarea menajeră nu mai ajunge în canalul care tranzitează Aradul, ci direct în Mureș. Conducta care ducea mizeria la canalul Mureșel s-a spart. Nu mai poate fi utilizată și toată mizeria a fost direcționată spre Mureș, fără ca apele uzate să fie tratate. Primul jet de câteva sute de litri a fost deversat în Mureș ieri, în jurul orei 16.30. Și, din acel moment, în Mureș curg câte 20 de litri pe secundă de dejecții, până la finalizarea lucrărilor, care nici măcar nu au început încă. Cel puțin asta am aflat ieri, din discuțiile celor pe care i-am întâlnit la fața locului.
Evident prima reacție a celor prezenți la stația de pompare (SP5) la sosirea noastră a fost că este vorba de o banală fisură și cantitatea de dejecții care se scurge este nesemnificativă. Prezența însă la fața locului a directorului de la Apele Române, a șefilor de la Agenția de Mediu și Garda de Mediu, a reprezentanților Companiei de Apă ne-au făcut să rămânem acolo. Nu se mobilizează atât de mulți șefi într-o zi fără prea mult soare pe Malul Mureșului doar pentru a avea o întâlnire de lucru. Nici nu am așteptat prea mult pentru a ne lămuri ce se întâmplă: mirosul insuportabil ne-a plesnit pe toți. Și mizeria a ajuns în Mureș.
ANIF a scăpat
Singurii care pot zice că au scăpat de probleme sunt cei de la ANIF. Mureșul nu este al lor, ci al Apelor Române. Și abia reușise conducerea ANIF să ne ofere niște explicații pentru poluarea de la finele săptămânii trecute de pe Mureșel, când s-a decis deversarea canalizării menajere direct în apele canalului. O deversare făcută, după cum susține conducerea ANIF, fără știrea lor. Dar acceptată într-un final pentru că a fost considerată cea mai bună soluție pentru „a nu se ajunge la poluarea Mureșului sau la inundarea cartierului Micălaca cu dejecții”, explica Mircea Purcaru, directorul ANIF. La fel susțineau și cei de la Compania de Apă, care și-au asumat poluarea și au explicat decizia printr-un comunicat de presă trimis redacției noastre. Acolo se preciza negru pe alb că varianta deversării în Mureș ar provoca o poluare mult mai mare: „Dirijarea apelor menajere înspre SP5, cu deversarea apelor în râul Mureş provoacă o poluare majoră a râului Mureş cu materialele grosiere care se găsesc în apa uzată, datorită inexistenţei unui sistem mecanic de reţinere a materialelor grosiere în SP5, staţia de pompare a apei pluviale, care este aflată în proprietatea Primăriei Municipiului Arad”, se specifică în comunicat. Acum totul s-a mai nuanțat puțin: poluarea nu mai este considerată la fel de mare pentru că de data aceasta se va lua în calcul debitul râului Mureș care raportat la cantitatea de dejecții diminuează riscul; evident, nimic nu este foarte grav, în plus există încă cea mai rea variantă: inundarea cartierului Micălaca cu dejecții. Deocamdată, micălăcenii vor simți doar un miros mai înțepător venind dinspre Mureș și le va pieri cheful de a se scălda în apele râului. Dacă însă va ceda încă vreo conductă, probabil se va ajunge inevitabil la cea mai rea variantă: mizeria va ieși în stradă. Și, cu siguranță, dacă chiar se va întâmpla, nu va mai părea la fel de grav.
Dă vina pe primărie
Și dacă vă întrebați cât timp apele râului vor purta cu ele și dejecțiile arădenilor, fiți siguri că va rămâne o întrebare retorică. Avaria conductei de refulare a SP2, cea care preia apele uzate dinspre cartierul Micălaca şi le dirijează înspre staţia de epurare a municipiului Arad, nu va putea fi atât de repede remediată. Compania de Apă dă vina pe Primăria Arad care nu și-a dat acceptul pentru refacerea conductei: „Nu s-a primit acceptul Primăriei Municipiului Arad, deoarece necesita efectuarea de săpături ale carosabilului în zona de coborâre de pe podul Micălaca în zona spre Podgoria”, se specifică în comunicatul celor de la Compania de Apă.
Primăria spune însă că nu a fost solicitată nicio aprobare: „Nu există nicio solicitare, niciun document din partea Companiei de Apă pentru acest obiectiv”, a precizat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad. Așadar, poluarea râului Mureș se va opri după multă vreme, atunci când vor fi finalizate și lucrările de reparații, care nici măcar nu au început. Mai există însă posibilitatea reparării conductei care permitea transferul apelor uzate direct în Mureșel și atunci ne vom întoarce la poluarea Mureșelului.
Mizeria arădenilor este înecată în Mureș, dar vina celor de la Compania de Apă – care au aflat abia când au pușcat – că conductele canalizării menajere sunt vechi și uzate, probabil se va îneca la fel de rapid în salariile celor şapte directori. Și mai e o problemă: vestea despre poluarea Mureșului trebuie dată și părții maghiare pentru că dejecțiile arădenilor vor trece granița odată cu Mureșul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!