A început. Şi nu se va opri decât duminică seara. După un maraton de filme unul şi unul. 19 proiecţii vor fi, per total, în cadrul celor patru zile de Festival de Film Documentar FARAD. 17 filme vor putea fi urmărite de arădeni pe gratis, la Cinema Arta şi la Fabrica Teba (ultimele două proiecţii, din seara de duminică), unele dintre acestea fiind proiectate în premieră naţională aici (nu mai puţin de cinci), altele fiind filme cu premii la festivaluri importante precum Cannes sau Sundance.
Vraja filmelor documentare a început încă de joi dimineaţa, când porţile cinematografului Arta s-au deschis pentru cei mici.
„Life, Animated”, în regia lui Roger Ross Williams, a fost proiectat pentru copii în sala mare a cinematografului arădean, vrăjindu-i pe aceştia. În fapt, copiii prezenţi în sală au purtat cu organizatorii o discuţie despre autism, răspunsurile celor mici privind autismul dovedindu-se a fi dintre cele mai interesante.
Filmul din 2016, prezentat celor mici, coproducţie SUA/Franța, de 89 de minute, a luat premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Sundance. Este povestea lui Owen care, la câțiva ani de la naștere, practic a dispărut, înghițit parcă de autism. Din întâmplare, tatăl lui descoperă cum poate să comunice din nou cu el într-un mod surprinzător: prin intermediul filmelor de desene animate. Câștigător al Oscarului pentru documentar de scurtmetraj, regizorul Roger Ross Williams își testează din nou șansele, de această dată pentru lungmetraj, cu un film cuceritor despre recâștigarea meciului cu soarta. Scurta pană de curent de la proiecţie nu a făcut decât să crească vraja printre cei mici, bucuroşi să fie împreună, în sala de cinema, cu pop-corn cu tot, la filmul dedicat lor.
Documentarul va mai putea fi văzut vineri, de la ora 10.00, şi sâmbătă, de la ora 14.00.
A pornit şi laboratorul
Tot joi de dimineaţă s-a deschis şi ineditul eveniment gândit de organizatori special pentru ediţia cu numărul 3 a fARAD. Laboratorul fARAD. Cine are acces la acest eveniment unic în România? Opt tineri şi creaţiile lor. Despre ce este vorba? Romanian Film Initiative/Asociația Film ETC și 111 Film au selectat în august proiectele participante la prima ediție a Laboratorului fARAD, laborator organizat în parteneriat cu Scena9, alături de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad.
Participanţii primei ediții sunt „Fereastra lui Mircea Eliade” (Andrei Răuțu & Flavia Barabas), „Folk!” (Gabriela Forfotă și Carmen Tofeni), „La Belle Epoque” (Daria Nistor și Marius Mihalcea) și „Portret de familie cu bunică” (Andra Tarara și Maria Salomia).
Cei opt tineri realizatori participă la un laborator creativ unic în România destinat profesioniștilor filmului documentar, născut la sugestia comunității cinematografice arădene și parțial modelat după laboratoarele de la Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFA. Laboratorul constă într-un set de ateliere practice despre relația dintre componenta tehnică și cea artistică în documentarul creativ de cinema și din sesiuni de feedback creativ intensive pe proiectele selectate. Atelierul practic se va concentra pe sunetul de film documentar, ca parte din viziunea creativă. El este susţinut de Dana Bunescu, principalul monteur al noului val din cinematografia românească, responsabilă, printre altele, de montajul și design-ul de sunet pentru Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu și Things We Said Today (în lucru) – ambele de Andrei Ujică. Printre regizorii care vor oferi sprijin creativ pe proiectele în dezvoltare ale participanților se numără Magnus Gertten (Suedia), Alexandru Belc, Titus Muntean, Vlad Petri (România), alături de echipa creativă a festivalului reprezentată de regizorul de film documentar Mona Nicoară, directorul artistic al festivalului, și criticul de film Mihai Chirilov, președintele festivalului.
Nu am stat mult acolo pentru că prezenţa noastră nu făcea decât să strice aura creativă atât de evidentă în sala mică de la Arta.
Deschiderea oficială
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc, însă, joi, de la ora 19.00, cu un scurt-metraj extrem de poetic, poate unul dintre cele mai frumoase scurt metraje arădene: „Libelula”. Fermecătorul scurtmetraj precedă documentarul ce va deschide festivalul. Libelula, în regia lui Mihai Sălăjan şi Adelina-Laura Bulibașa, este un film din 2016, de 14 minute, şi este povestea blocului Libelula din Arad, spusă cu umor, nostalgie și disonanță cognitivă, din perspectiva unui locuitor ficțional al unui spațiu altminteri foarte real, îngreunat de istoria scurtă, dar melancolică a anilor comunismului târziu și ai post-comunismului timpuriu. În oferta organizatorilor se regăseşte, în acest caz, şi o „promoţie” specială: întrebări şi răspunsuri (Q&A) cu regizorii Mihai Sălăjan şi Adelina-Laura Bulibașa.
Apoi vine filmul de joi: „Under the sun”, un film ideal care deschide un festival, credem noi, de vis. Realizat din 2015, în regia lui Vitaly Mansky, o coproducţie Rusia/Germania/Cehia/Coreea de Nord, de 106 minute, prezent la festivaluri precum IDFA, Jihlava şi care a primit premiul pentru cel mai bun documentar central și est-european, filmul vorbeşte despre viața ideală într-o țară ideală: Coreea de Nord. Regizorul Vitaly Mansky a petrecut un an urmărind procesul de asimilare în sistem a unei fetițe dintr-o familie pusă la dispoziție de regim. Alcătuit din fragmente de materiale cenzurate de autorități, dar și din filmări paralele, făcute pe ascuns, filmul arată nu doar cusăturile grosolane ale poveștii idealizate servite de autoritățile nord-coreene, dar și urmele deranjante ale propriului nostru trecut comunist.
A doua zi de festival
Vineri, în cea de a doua zi de festival, vor fi proiectate nu mai puţin de şase filme: „Life, Animated”/„Viaţa ca un desen animat”, de la ora 10.00, „Toto şi surorile lui”, proiecţia accesibilizată pentru nevăzători, de la ora 15.30, „The Look of Silence”/„Cum arată tăcerea”, ora 18.00, „Every face has a name”/„Fiecare chip poartă un nume”, de la ora 20.00, „The event”/ „Evenimentul”, de la ora 22.00, film precedat de scurt metrajul arădeanului Titus Muntean- „Veghe”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!