Sâmbătă seara, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis eliberarea şi judecarea în stare de libertate a celor 38 de vameşi şi poliţişti de frontieră arestaţi la începutul acestui an în dosarul mitei şi contrabandei de la vămile Foeni, Moraviţa şi Naidăş, rămaşi pe mai departe în arest.
Instanţa supremă nu a făcut altceva decât să judece recursul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceştia, nemulţumiţi de decizia Curţii de Apel Timişoara, de a-i elibera pe cei 38 de inculpaţi, au înaintat recurs. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să menţină hotărârea dată de judecătorii timişoreni şi, ca atare, poliţiştii de frontieră şi vameşii din lotul Moraviţa au fost eliberaţi din arest duminică dimineaţa, când le-ai expirat mandatele de arestare emise pe numele lor. Curtea de Apel Timişoara a decis punerea în libertate a celor 38 de vameşi şi poliţişti de frontieră pentru a nu se face o diferenţă de tratament între ei şi restul inculpaţilor care au fost eliberaţi deja.
Curtea de Apel Timişoara arată că s-a luat în considerare împrejurarea că situaţia acestor 38 de inculpaţi este identică cu a celorlalţi din lotul de 140, numit şi Lotul Moraviţa , şi care sunt cercetaţi deja în stare de libertate, precum şi faptul că ancheta penală a fost deja finalizată, prin întocmirea rechizitoriului, urmând ca cercetarea judecătorească să debuteze la 20 iunie 2011.”
Cei 38 de poliţişti de frontieră şi vameşi eliberaţi din arest au obligaţia de a nu părăsi ţara şi de a nu lua legătura cu ceilalţi inculpaţi sau martori din dosarul în care sunt judecaţi. Printre cei 38 se află şi poliţişti de frontieră şi vameşi arădeni.
Arădeni
Este vorba despre G.B. (lucrător vamal la Punctul de Trecere a Frontierei Foeni), T. V.M (agent la PTF Moraviţa), M. S. P. (agent la PTF Naidăş), S.V.B. (agent la Moraviţa), I.I. S (ofiţer de poliţie de frontieră la Naidăş), V. G. M (agent de poliţie de frontieră la Naidăş), S Ş.C, I.F.N. , I A.S., M.G. (şefi de tură în cadrul Biroului Vamal Moraviţa), O. J, P. T. , F. D și F. S. D (lucrători vamali la Moraviţa), care au fost trimişi în judecată pentru constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată şi contrabandă şi complicitate la contrabandă calificată în formă continuată.
La judecată
Procurorii DNA au trimis în judecată 69 de ofiţeri, agenţi de poliţie de frontieră şi vameşi, din care 38 în arest preventiv, de la PTF Moraviţa şi Foeni, precum şi de la Sectorul PF Deta, acuzaţi că au luat mită peste 82.000 de euro pentru înlesnirea traficului de ţigări din Serbia, în valoare de 3,3 milioane de euro. În rechizitoriul întocmit, procurorii au stabilit că în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, la nivelul Punctelor de Trecere a Frontierei (PTF) Moraviţa şi Foeni din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Timiş a existat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi de contrabandă pentru a obţine beneficii materiale din activitatea de trafic ilegal cu ţigări provenite din Serbia.
Sechestru
Chiar dacă au scăpat de arest, cei 38 de poliţişti de frontieră şi vameşi s-au ales cu sechestru asigurator pe bunuri. Joi, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a 48 de case şi apartamente, 9 terenuri, 16 autoturisme şi mai multe conturi bancare. Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!