Directoriişcolilor au fost chemaţi astăzi la o şedinţă organizată de primarul Aradului, Gheorghe Falcă. Au fost împărţiţi în două săli: una în care au fost invitaţi cei care calculează salariile conform ordonanţei şi care s-a finalizat destul de repede şi una pentru cei care au rămas pe sentinţă. Aici s-a dezbătut ceva mai multă vreme, aproape două ore. Conform declaraţiilor primarului de la finalul şedinţei lungi a fost o şedinţă informativă: „S-a discutat pe Legea Educaţiei Naţionale. Directorii pot să dea ce salarii vor dar să se încadreze în buget ” a declarat Falcă.
Bugetul, constrângerea majoră
Discuţiile informative au fost, cum era de aşteptat de altfel şi despre buget şi salarii. Nu s-a discutat despre legalitatea sentinţelor judecătoreşti ci despre obligaţia ca fiecare director să se încadreze în bugetul dat, cel calculat conform costurilor per elev. Accentul s-a mutat de pe aspectul juridic pe cel financiar.„Am fost lăsaţi singuri să ne descurcăm cu un buget, care indiferent dacă calculăm salariile cu sentinţă sau fără, nu ne ajunge” a declarat Constantin Cioarsă, directorul ColegiuluiNaţional „Elena Ghiba Birta”. Ar mai fi de precizat că în momentul în care directorii renunţă la sentinţă, sunt pasibili de a fi daţi în judecată de angajaţii şcolii.
Situaţie absurdă, soluţii pe măsură
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât directorii, cel puţin anul acesta, nu pot face nimic pentru a încerca să armonizeze cele două sume (costul salariilor calculate conform legilor în vigoare cu bugetul rezultat din costul per elev), nu pot suplimenta numărul elevilor din clasă şi nici nu pot da afară profesorii cu salarii mari pentru a aduce debutanţi cu salarii mici în locul lor.
„Va fi o perioadă de tranziţie foarte dificilă pentru noi. Trebuie să ne încadrăm în costul standard: aceeaşi sumă o putem da până în august sau până în decembrie însă atunci profesorii vor primi lunar mai puţin” explică directorul de la „Ghiba Birta”. „Am avea nevoie de 35 de elevi într-o clasă. Totuşi acest lucru nu ar fi posibil deoarece sălile de clasă nu au fost concepute pentru un număr aşa de mare. Capacitatea lor, cel puţin la noi, este pentru 26-28 de elevi. Oricum va fi o situaţie destul de dificilă ” spune Michael Szelner, directorul Liceului German.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!