Fiecare școală vine cu o ofertă educațională, cu profiluri și specializări care să-i atragă pe elevii de clasa a VIII-a. Unele reușesc, altele însă rămân fără nici un elev, sau cel puțin nimeni nu vrea de bunăvoie să le treacă pragul. Poate doar dacă nu vor reuși la liceul dorit și vor fi obligați să aleagă din locurile care rămân libere. Care sunt școlile unde nimeni nu se gândește să meargă și care sunt cele mai dorite școli, se poate deduce din „Studiul opțiunilor elevilor de clasa a VIII-a” efectuat de Centrul Județean de Asistență și Resurse Educaționale (CJRAE), la cererea IȘJ Arad.
Cele mai dorite școli
Primele zece școli nu sunt neapărat cele mai în vogă licee ale momentului, dar se pare că oferă cele mai în vogă specializări. Pe primul loc este profilul coafor stilist de la Liceul Tehnologic „Francis Neuman” din Arad, care a adunat 93 dintre opțiunile elevilor de a VIII-a. Celelalte profiluri de la același liceu nu se mai bucură de atâta popularitate, ceea ce indică faptul că elevii au învățat să fie atenți la specializare și nu doar la liceu. Următoarele două locuri sunt ocupate de către Liceul de Arte „Sabin Drăgoi” cu profilurile arte vizuale- tehnician pentru tehnici artistice (89 de opțiuni) și muzică-instrumentist (86 de opțiuni). Liceul Sportiv, cu specializarea instructor sportiv, este marcată ca prima opțiune de către 82 de elevi. Abia apoi vine rândul liceelor teoretice.
Cele mai dorite „teoretice”
Colegiul Național „Moise Nicoară” a atras cel mai mare număr de elevi (78) la profilul științe ale naturii, urmat de profilul matematică- informatică de la Colegiul Național „Vasile Goldiș” care a marcat 70 de opțiuni. De la Colegiul Național „Dimitrie Țichindeal” cel mai de succes profil este filologia cu 67 de opțiuni, urmat din nou de alte profiluri de la „Moise Nicoară”, „Vasile Goldiș” , „Dimitrie Țichindeal” , cele trei licee disputându-și primele locuri la capitolul „teoretice”. Dintre liceele din județ, cel mai de dorit este Liceul „Mihai Viteazu”, unde la profilul filologie visează 53 de absolvenți de gimnaziu.
Niciun un doritor
Liceele de stat și profilurile care nu au nici un pretendent printre elevii de a VIII-a sunt Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară, profilul tehnician prelucrare produse de origine animală, profilul filologic de la „Csiky Gergely”, tehnician în prelucrarea lemnului și tehnician designer mobilă și amenajări interior de la „Iuliu Moldovan”. Mai sunt profile care abia au adunat trei sau patru opțiuni de la cei peste 3.000 de elevi chestionați, ceea ce ne face să ne întrebăm asupra păstrării acestor profiluri în oferta educațională a școlilor.
Grup țintă
Au fost chestionați și au răspuns întrebărilor legate de primele două opțiuni, pentru școala și profilul ales pentru continuarea studiilor, un număr de 3.290 de elevi din cei 3.805 elevi aflați în acest moment în clasa terminală de gimnaziu. Cei 615 care nu au răspuns, au fost absenți – se specifică în raportul final făcut public de CJRAE – în ziua în care s-a aplicat chestionarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!